Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Eleverne bekymrer sig om udsigten til konflikt.

I dagens samfundsfagsundervisning i min ottende klasse blev der stillet mange spørgsmål om evt. kommende konflikt. Vi bør hjælpe eleverne til saglig indsigt.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi voksne er ikke de eneste, der med bekymring ser frem til et muligt konfliktscenarie. Deadline er nået, og forhandlingerne er brudt sammen en efter en. Nu er det op til Forligsinstitutionen at forsøge at redde trådene ud. 

Både mine kolleger og jeg oplever, at eleverne stiller mange spørgsmål om konflikten, fordi de på vanlig vis har hørt brudstykker ved middagsborderne eller i medierne. Samfundsfagsundervisningen er selvfølgelig det oplagte forum til en sådan snak, men den kan for så vidt tages i alle fag. Samtidig er det en svær øvelse for læreren at holde tungen lige i munden og ikke lade sin lede ved hele situationen være alt for gennemsyrende for uddybningen.

Voksne kan da løse alt, ik´?

Mange børn har en opfattelse af, at de voksne kan løse alt. Der er de vant til, og derfor kan det være svært at forstå, at man her står med problemer, der ikke umiddelabrt kan løses, og hvor det at finde et kompromis synes umuligt. Jeg synes selv, at det var en udfordring at give en saglige redegørelse for det hele. Særligt med 2013 i bevidstheden. Jeg tror, det lykkedes nogenlunde. Jeg lagde op til, at eleverne fulgte med i medierne, og i øvrigt spurgte, hvis der var noget, de ikke forstod.

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janus Neumann er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: janusneumann@hotmail.com

I øvrigt fristes jeg til at indskyde, at dagens mange spørgsmål indirekte underbygger gårdsdagens artikel her på Folkekskolen om unge menneskers politiske engagement i Danmark. De unge vil gerne vide noget, og de vil kende til baggrunden for en evt. kommende strejke eller lockout. Hvorfor er det ikke alle, der strækker? hvad hvis alle politifolk strækker? hvad hvis alle sygeplejersker strækker? Rækken af spørgsmål er mange, og de fortjener ordentlige og fyldestgørende svar. 

http://www.ft.dk/da/aktuelt/nyheder/2018/02/ungdomsforsker-om-up18