Astra-bloggen

Blog

Kender du din kommunale naturfagskoordinator?

Måske ved du ikke, at der i din kommune findes en ekstra ressource til dig som naturfagslærer? Se, om din kommune har en naturfagskoordinator.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vil du og dine kolleger gerne styrke naturfagsteamet på skolen? Kunne du godt tænke dig at indgå i et kommunalt netværk med andre naturfagslærere? Brænder du inde med værdifulde erfaringer og ideer, eller er der andre områder af naturfagsindsatsen, som optager dig? Så kan du søge sparring, råd og vejledning ved din kommunale naturfagskoordinator.

En naturfagskoordinator har ansvaret for at koordinere og styrke naturfagsindsatsen i kommunen og har typisk sin daglige gang i en børn- og ungeforvaltning, men kan også være tilknyttet en institution. I nogle kommuner er funktionen delt ud på flere personer for at styrke indsatsen.

Naturfagskoordinatoren kan med overblikket over kommunens naturfagsindsats tilbyde dig støtte og vejledning i forhold til:

  • adgang til netværk og faglig sparring
  • samarbejde mellem daginstitutioner, grundskoler og ungdomsuddannelser
  • mulighederne for kompetenceudvikling
  • de lokale åben skole-tilbud, f.eks. samarbejde med virksomheder og udnyttelse af kommunens naturområder
  • fremme af den naturfaglige kultur på din skole, f.eks. styrkelse af fagteamsamarbejde og udnyttelse af de fysiske rammer
  • lokale og nationale events, der understøtter din naturfagsundervisning
  • de nyeste informationer på naturfagsområdet, f.eks. lokale og nationale strategier samt ministerielle tiltag

Der findes evidens for, at en koordinerende funktion i kommunen på naturfagsområdet kan være med til at løfte hele naturfagsindsatsen. Derfor ser Astra naturfagskoordinatoren som en meget vigtig funktion og arbejder for, at der skal være mindst én naturfagskoordinator i hver kommune. Astra samler naturfagkoordinatorerne 3 gange årligt, så gode erfaringer deles på tværs af kommuner.

Pr. 30. marts 2017 har 86 ud af landets 98 kommuner prioriteret at have en naturfagskoordinator. Gå ind på astra.dk/forankring/koordinatorer - her kan du se, om din kommune har en naturfagskoordinator.

Astra-bloggen

Astra er det nationale naturfagscenter i Danmark. Astra udvikler, samler og formidler den viden, du har brug for. Vi arbejder målrettet på at styrke netværk og understøtte relevant videndeling med det mål at skabe rammer for en optimal læring på din skole. Astra står bl.a. bag Science Talenter, Unge Forskere, Naturvidenskabsfestival, Masseeksperiment og er medarrangør af Big Bang - konferencen. Vi blogger bl.a. om talent, undersøgende arbejde, Engineering, den fælles naturfagsprøve, kommunal forankring og STEM.