Blog

Eleverne får hands-on erfaringer i naturen med spiselige planter

Udeskole: Eleverne indsamler grønne nye blade til madretter, som de tilbereder over et bålsted

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har fornylig været ude med mine elever i naturen og samle kål* på Amager Fælled. Vi gik ud og plukkede topskuddene af skvalderkål og brændenælder. Vi brugte de grønne blade i urtefrikadeller, suppe og i brød, som vi tilberedte over et bålsted. Vi medbragte selv nogle enkelte basisvarer som kartofler, gulerødder, løg, mel, bagepulver, rasp, fedtstof, bouillonterninger, salt og æg. Dertil skulle vi bruge nogle køkkenredskaber som skærebrætter, skåle, køkkenknive og sier til skylle de grønne blade i. Samt nogle pander med et langt skaft og en gryde til  over bålstedet.

Mayamarie Munkholm

Eleverne var glade for dagen, og det var et skønt afbræk fra den asfalt grå skolegård at tilbringe dagen ude i det grønne. 

* Kål er fra gammel tid et fællesnavn for mange planter med saftiggrønne spiselige blade, og kendt som en forårsspise. Kål kan bl.a. være skvalderkål og brændenælder. Bladstilken på skvalderkål er trekantet, og planten har en aromatisk syrligt lugt ved knusning. Skvalderkål blev indført af munke som læge-eller køkkenplante i middelalderen. Mange steder i gamle dage kom skvalderkålens blade i den såkaldte ”Skærtorsdagskål”, som skulle bestå af 7 eller 9 slags kål. Bladene er fiberrige og er fuldt med vitaminer og mineraler.