Folkeskolens idrætsrådgiver

Blog

Idræt: Brug yoga i nødundervisningen

De sidste to uger har vi haft yoga på programmet i idræt i min 6. klasse. En aktivitet som kan laves hjemmefra, ude, inde, alene eller sammen med resten af familien…

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

 Foto: Flickr.com

Jeg vil gerne have mine elever op af stolen, væk fra skærmen og mod mere fokus på at bruge sin krop.

Derfor bad jeg forleden mine elever om at lægge sig ned på gulvet – gerne med en lille måtte under ryggen. Her lå hele klassen så klar. Jeg viste tre yoga-øvelser, som alle forsøgte at lave. Alle havde undervejs kamera på, så vi kunne se hinanden. Det giver trods afstanden imellem os en følelse af nærhed, som vi i den grad mangler i denne tid.

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Efter mine få øvelser havde jeg delt klassen i mindre grupper. Her skulle de i hver gruppe finde nye yoga-øvelser ved hjælp af nettet. Sammen fandt de øvelser, som de skulle øve og lave sammen. Til sidst mødtes vi hele klassen igen, og her sluttede vi af med nogle af de nye øvelser i fællesskab.

Yoga-øvelserne kræver ikke meget plads, ingen redskaber og aktiviteten kan lægges ind i en stram hjemmearbejdsdag. Derfor kan øvelserne også bruges sammen med de andre i familien, som også sidder lidt for meget foran en skærm. Mine to børn var f.eks. med på gulvet til yoga-øvelserne, hvilket både er underholdende og godt for kroppen.

Fokus på mindset

Men hvad er det yoga kan, som jeg i denne tid ser er vigtigt for mine elever? Først og fremmest gør yoga dig gladere, det hæver dit energiniveau og får dig også til at øge din koncentrationsevne. Man tænker klarere efter en session.

Samtidig får man en fysisk oplevelse sammen med andre – noget vi ellers har svært ved at løse i online idræt. I denne tid mærker og føler vi ikke andre, som vi tidligere har gjort. Generelt definerer vi os selv gennem mødet med andre, men for tiden er vi for det meste med familien. Dvs. at unge menneskers identitetsarbejde i det sociale felt er på standby i skoleregi.

Yoga kan som en erstatning hjælpe frem mod en større kropsbevidsthed, og når vi nu ikke kan møde andre, så er det måske på tide, at vi tager os tid til at møde os selv. I en tid med sociale medier, sociale felter på kryds og tværs samt et hav af idealer at leve op til er yoga måske den træning, der kan lindre vores nervesystem for en stund.

Min oplevelse af fælles online yoga var med en lidt kryptisk formulering, at vi sammen formåede at søge ind i os selv.

Her kan yoga noget helt essentielt.