Folkeskolens idrætsrådgiver

Blog

Tag dansk og matematik med på sommerferie

Sommerferien står for døren. Der skal være tid til afslapning, badeture, familietid og det at komme helt ned i gear. Men seks uger er også lang tid at være væk fra dansk og matematik, så her er et eksempel på, hvordan fagene kan komme med på sommerferie.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Privat

Som dansklærer i udskolingen opfordrer jeg mine elever inden den lange sommerferie til at huske at læse i ferien. Jeg hjælper dem gerne med at finde en bog, som finder dem interessant, men alligevel oplever jeg, at en del ikke får åbnet en bog i ferien.  

I indskolingen, derimod, kan et simpelt bingospil stadig være med til at opretholde en motivation for læsning og matematik i ferien. Konceptet er ret lige til. Bingospillet består af en række billeder med en kort tekst på. Her er nogle eksempler:

Folkeskolens idrætsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens idrætsrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

  • Læs 15 min i din seng
  • Læs 15 min under et tæppe
  • Læs 15 min med dine bedsteforældre
  • Læs 15 min i din hule
  • Læs 15 min ved stranden

Hver gang barnet har læst på én af måderne, skal han/hun sætte et kryds over billedet.

Vi bruger også fagene i ferien

Ud over læsningen kan der også laves opgaver til matematik.

  • Find ting på stranden og lav tal
  • Snak om priser i supermarkedet
  • Lær tidspunkter på dagen
  • Øv de forskellige mål under bagningen
  • Regn ud hvor mange km. du har cyklet i dag

Vi behøver ikke at tænke så konservativt om fagene, men blot have dem med i baghovedet.

Jeg er fortaler for variation i vores hverdag, og dette er eksempler på, at man kan tage dansk og matematik med på ferien, så det ikke føles som skolearbejde.

Et barns læring er afhængig af rutiner, for at det kontinuerlige arbejde, der gerne skulle resultere i udvikling, får de bedste muligheder. Fem-seks uger uden læsning eller matematik kan godt have den konsekvens, at eleven skal ud og ”fange” flere af de gamle ting igen. Dette er skønne spildte kræfter, og eleven kan ofte opleve en nederlagsfølelse ved at skulle blive ”god til det kendte” igen.

Derfor bør vi ikke lægge tingene helt på hylden i ferien!

Rigtig god sommerferie til alle  😊