Blog

Cut-up

Introduktion til cut-up metode

Publiceret Senest opdateret

Creative Writing

Cecilie Rosdahl, født 1975, er uddannet billedkunstner, manuskriptforfatter og lærer med en kandidat i didaktik (dansk). Cecilie er også High Performance Master Coach i præstationsfremmende psykologi, og forfatter til flere romaner og skrivemanualer, herunder målrettet folkeskolen: Forfatterværksted og Creative writing. Bloggen handler om kreative skriveøvelser og overvejelser i forbindelse med at undervise i fiktionsskrivning. Cecilie holder desuden skrivekurser i romanskrivning og creative writing.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Cut-up

Cut-up teknikken går tilbage til dadaisterne i starten af 1920’erne, hvor Tristan Tzara skrev To make a dadaist poem. Teksten er en instruktion i at skrive et digt. Metoden går ud på at klippe en tekst op og sætte den sammen på ny. Dadaisme var en litterær og kunstnerisk retning fra 1915-23. Dadaisterne brugte tilfældighedsprincipper i skabelsen af kunst. Navnet ’dada’ kommer af et tilfældigt opslag i en ordbog. Det betyder ’ja,ja’ på rumænsk og ’kæphest’ på fransk.

Forfatteren, digteren og kunstneren William S.Burroughs (1914-1997) tog metoden til sig og lavede en hel række cut-up digte. Han kombinerede desuden digte med skudbilleder. Desværre skød Burroghs ikke kun på sine malerier, men kom også til at skyde sin kone med et vådeskud under en leg, det såkaldte Wilhelm Tell nummer. I sagnet om Wilhelm Tell skal Wilhelm skyde et æble af sin søns hoved. Burroughs ville lave samme nummer men forgæves.

Instruktion

1. Læs To make a dadaist poem via linket.

2. Søg på William S.Burroughs cut-up på nettet som billeder.

3. Tag en tekst og klip den op.
4. Sæt den sammen på nye måder. Lim

ordene og sætningerne på A3.

Tid

20 minutter

Materialer

A3, lim, saks, aviser/blade/bøger Link http://www.remixthebook.com/the-course/cut-ups

Fra bogen:

https://www.saxo.com/dk/creative-writing_cecilie-rosdahl_paperback_9788740956849

Powered by Labrador CMS