Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Den svære problemformulering

I morgen starter projektopgaven i min 8. klasse. I år har vi sat mange kræfter ind på at få lavet den gode problemformulering, for erfaringen viser mig, at det er den, der volder eleverne de største problemer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Ryan Hyde/flickr.com

Mine elever er dygtige og pligtopfyldende. De knokler løs i sådan en anderledes uge, som projektopgaven er. De gør meget ud af deres fremlæggelser, produkter samt interviews og er generelt klædt godt på med både primær og sekundær litteratur inden selve ugens opstart.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Alligevel er der én ting, som forvolder eleverne ret store problemer – og det er problemformuleringen. For hvordan får de afkortet alle deres hv-spørgsmål og deres undren ned til små tre linjer? Det har mange af mine elever ofte haft problemer med.

Emus hjælp

På emu.dk er der et rigtig godt afsnit om problemformuleringen, som vi har brugt en del tid på inden selve ugen.

Via nedenstående link bliver eleverne både udfordret, men samtidige også hjulpet godt på vej mod den gode problemformulering.

Siden berører både:

  • Selve det at skrive en problemformulering – vha. dataspørgsmål, forklaringsspørgsmål og vurderingsspørgsmål.
  • Eksempler på problemformuleringer
  • Tjek din problemformulering

Siden er enkel og lige til at gå til, og på den baggrund er den for alle niveauer.

Det har især hjulpet mig med en klasse med flere udfordrede elever.

Eleverne er klar til opstart i morgen tidlig – alle med en godkendt problemformulering under armen.

Link til emu.dk:

http://www.emu.dk/modul/problemformulering-0