Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Generalprøve på dansk skriftlig fremstilling

I går morges kl. 9.00 var der generalprøve på dansk skriftlig fremstilling med adgang til internettet – vanlig tro på 3 ½ time. Skolerne landet over fik mulighed for at teste systemet, inden det for alvor går løs i maj måned.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Koden samt hjemmesiden til den skriftlige prøve blev sendt til skolen kl. 7:00 i går morges. Kl. 9:00 var der så mulighed for samtlige 9. klasses elever at prøve at logge sig på danskprøven med adgang til nettet. Alt forløb flydende hos os, og alle suste direkte ind på prøvesættet, hvor alle klip virkede upåklageligt.

Når den skriftlige fremstilling nu er med adgang til internettet, kunne jeg godt tænke mig, at opgaverne blev mere målrettet søgningen og brugen af nettet.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Tre ud af fire opgaver kræver egentlig ikke nogen søgning på nettet – blot at se en reklamefilm, et kort interview eller lign. Men alligevel ligger det lidt implicit i et par af opgaverne.

For naturligvis er det en god ide at søge i forhold til opgaverne og give sit skriv mere kolorit vha. research osv.

Lær eleverne at bruge nettet

Jeg skal klæde mine elever på til, hvordan de kan bruge internettet i deres opgavebesvarelser – også selvom opgaven ikke nødvendigvis kræver/forlanger det.

I den første opgave i dette generalprøvesæt skal eleven f.eks. skrive en reportage om Maersk-skibet. Her er der ikke umiddelbar krav om brug af nettet.

Men i elevernes researchfase og arbejde med deres disposition har de muligheden for at tjekke op på Maersk og gøre deres reportage mere troværdig med detaljer og beskrivelser.

I opgaven ”En fattig barndom” er et af kravene, at novellen skal foregå i 1870’erne. Igen er det en fin ide at søge baggrundsmateriale for at kunne imødekomme det tidshistoriske perspektiv.

Dagen i onsdags var en generalprøve for systemets skyld. Er det hele klar? Det var det hos os.

Nu mangler blot den sidste klargøring af eleverne.