Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Klimaentusiast eller blot en fridag?

I min dansktime i fredags havde jeg kun seks elever i min klasse. De resterende 14 elever havde, dog med forældrenes accept, valgt at tilbringe fredagen til klimademonstration inde i byen. Jeg kan kun bifalde, når unge mennesker går ind i en sag som denne, men jeg kan nu være i tvivl om alle mine elevers hensigt med fredagens fravær…

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Privat/Trine Hemmer-Hansen

Denne blog henvender sig ikke til de super engagerede elever, der kaster sig ind i kampen for deres fremtid. Klimaet er en varm kartoffel disse år, og det bliver mere og mere tydeligt, at det står øverst på dagsordenen hos rigtig mange unge.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Dog må jeg også erkende, at det hos andre ikke har helt så høj en prioritering.

Det erfarede jeg til klimademonstrationen i fredags, hvor flere elever gennem sociale medier kom til at afsløre sig selv.

For i stedet for at tage til kampen om kloden, så endte en hel del på McDonalds.

Mig bekendt har Mac forsøgt at skifte plasticsugerørene ud med nogle af papir (hvilket resulterede i, at milkshakes blev umulige at drikke, hvorefter man vendte tilbage til plast), men ellers har en tur på den gyldne måge ikke så meget med miljøet at gøre.

Målet med dagen?

Jeg kan acceptere, at man tager til demonstration uden forudsætninger eller mål med handlingen – for man kunne jo få noget med sig hjem. Man må i min bog gerne tage helt ”klima-tom” af sted og komme derfra med lidt i posen. Det kunne være et lille frø, der over tid kunne spire.

Men dem som blot så dette som en fridag sendte flere dårlige signaler. For det første fik de, som ikke havde fået tilladelse til at tage af sted, i klassen flere fastfood-opdateringer fra byens billige madsteder. Samtidig gik burger-folket glip af vigtig undervisning – og når det nu ikke blev erstattet med klima-info, så var det da trist, at en dag med læring gik til spilde.

Sidst men ikke mindst er det ærgerligt, at så vigtig en sag ikke bliver udnyttet af nogle af de unge, som denne dag valgte at benytte en dag i fremtidsperspektivets tegn som en fridag.