Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Læse, skrive eller dannelse – hvad kommer først?

Til sommer skal min datter starte i børnehaveklasse. Første barn skal sendes af sted i folkeskolen. Hvilke forventninger er der til mig som forælder? Hvordan klæder jeg min datter bedst på, så hun er klar til det nye ’spring’ i sit liv?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dannelse over faglighed

Min datter er opdraget ud fra en holistisk tilgang til verden. Hun skal gerne ende med at tænke i helheder fremfor sammensatte enkeltdele. Vi har hos os brugt meget tid på at få begreber som respekt, empati, åbenhed og ærlighed indlejret i vores børn med henblik på den fremtid, der venter dem i et samfund, hvor det at holde fast i egne kerneværdier ind imellem kan være det eneste, man har.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Min datter er på vej ind i sit første skoleår. Hun skriver sit eget og få andres navne. Her er hun indtil videre nået til. Er det godt nok? Hvor finder jeg ud af som forældre, hvor mit barn ca. skal være, når hun starter? Skal jeg udvikle mere på en faglige retning, og er dette overhovedet en overvejelse værd?

Nej, er mit klare svar! Min datter skal nok blive klar til at læse, stave og skrive, hvis jeg vel at mærke har gjort hende klar til mange af skolelivets ikke faglige udfordringer. Min opgave som forælder er at gøre min datter nysgerrig på livet. Hun skal være en god kammerat, og en pige der ser og lægger mærke til de andre børn. Hun skal behandle andre med respekt, og hun skal kunne sætte grænser, så hun kan passe på sig selv.

Dannelsesbegrebet kommer for mig klart i første række som det jeg gør en indsats med i før- skoleperioden….. alfabetet kommer i anden række!