Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Når en teammakker er sygemeldt

Vi kan alle sammen blive ramt af sygdom - både i kort eller længere periode. Fælles for sygdomsforløbene blandt de ramte er forhåbentlig samtaler, omsorg og forståelse fra skolens ledelse samt medarbejderne. Kollegaens fravær rammer dog ikke kun personen selv – for i skoleverdenen er teamsamarbejde en meget vigtig brik i hverdagen…

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Pixabay.com/forglemmigej

Når en teammakker er sygemeldt over en længere periode, kan det mærkes. Der sendes blomster og mange positive tanker til den fraværende medarbejder – og med rette. For tankerne og omsorgen kan mærkes og bidrager til en positiv kollegial fællesskabsfølelse af, at vi kan stå sammen og passe på hinanden. De fleste er villige til at løfte i flok, når enkelte mangler.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Skolen og især ledelsen må dog ikke glemme de medarbejdere, som står alene tilbage – uden teammakker. Alle de arbejdsopgaver, der normalt plejer at blive fordelt på to klasselærere, ligger nu på én person.

Det kan godt være, at der udefra kommer en vikar til at dække selve timerne, men al kommunikation mellem forældre, elever, medarbejdere og ledelsen ligger nu alene på den medarbejder, som er tilbage på skolen. Netværksmøder, forældremøde, skole/hjem-samtaler er nu dybt afhængig af blot én person – og det tærer på kræfterne. For den medarbejder, som står alene med det hele, kan godt blive glemt, hvis der ikke bliver bedt om hjælp. Al opmærksomhed er rettet mod den sygemeldte medarbejder, men den ’raske’ må ikke glemmes.

Opmærksomhed til begge sider

I en hektisk hverdag, hvor ledere hurtigt skal løse knudrede strukturer og få sammenhænge til at gå op, er det ofte soldaterne på lazarettet, man husker. Men de, som stadig kæmper videre i felten, skal også have en tanke. For de løfter ekstra i denne periode – uanset om de har fået en erstatning ind.

En fast teammakker er svær at erstatte fuldgyldigt – og derfor bør der naturligvis på forskellige niveauer være et ligeværd i den anerkendelse, opmærksomhed og bearbejdning af både den sygemeldte og den tilbageblivendes situation.