Folkeskolens danskrådgiver

Blog

NOT-to-do liste

I går så jeg en dokumentar med forskellige kendte og ukendte danskere, som hver fortalte deres historie om det at gå ned med stress. Én af de medvirkende var en skolelærer med en meget perfektionistisk tilgang til livets mange opgaver. Ét af rådene fra hendes stresscoach var at droppe den lange daglige to-do liste og i stedet sætte mere fokus på not-to-do listerne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: Luigi Mengato/Flickr.com

Efter programmet sad jeg så og funderede over, hvad min NOT-to-do liste skal indeholde her til den kommende juleferie.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Her er et udpluk fra min liste:

  • Jeg skal ikke tjekke min arbejdsmail i min ferie
  • Jeg skal ikke bekymre mig om forberedelsen af de første dage efter ferien – dem er der styr på
  • Jeg skal ikke rette noget elevproduceret materiale i denne ferie
  • Jeg har ikke et hængeparti i forhold til mine idrætskollegaer om kommende indholdsområder på 8.+9. årgang
  • Jeg har afviklet mine mails og svaret UU-vejledere, skolepsykologer, rådgivere mm., så bolden ikke ligger hos mig efter ferien.

Lærerjobbet er ikke noget, jeg blot lukker ned, som når julepynten ryger tilbage i kasserne, og der bliver fred for det en tid. Som lærer dropper ideerne ned til mig med jævne mellemrum, idet min undervisning for elevernes, min egen og aktualitetens skyld konstant er i bevægelse. Det har dog den pris, at mit job kan entre mine tanker når som helst, og det kan føles invaderende, hvis jeg netop ikke ønsker det. MEN, forhåbentlig kan det også føles som givende indspark til et job, jeg holder af, og som jeg fortsat ønsker at udvikle mig i.

For undervisningen er jo det sjove. Mails, kommunikation samt dataarbejdet er det, jeg skal have på NOT-to-do-listen over julen, for det har mere karakter af pligt. Det andet må fortsat gerne flyde frit.

Hvad skal der på din NOT-to-do liste?

Glædelig jul og nyd din velfortjente juleferie!