Folkeskolens danskrådgiver

Blog

Skoleudsættelse: Hvorfor bliver forældrene ikke hørt?

Gennem de sidste par år er der blevet strammet betydeligt op på at give børn skoleudsættelse. Nu er det langt fra nok, at jeg har en dreng fra december måned, som ikke virker moden eller robust nok til skolestart. Jeg er dog noget forundret over, at vi som forældrene ikke bliver hørt i denne sag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto: PhLabt/Flickr.com

Et enkelt kryds ved ønsket om skoleudsættelse er forældrenes stemme i det her. Der er intet kommentarfelt, hvor jeg som forælder kan beskrive mine bekymringer ved en for tidlig skolestart.

Folkeskolens danskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Trine Hemmer-Hansen er Folkeskolens danskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: trinehemmer@hotmail.com

Efter en rundspørge i lokalsamfundet peger pilen på, at stramningerne ikke er skolernes eget ønske, men et valg fra kommunens side. Flere ledere, jeg kontaktede, ønsker i den grad hellere børn, der er robuste og klar til skolestart.

Svaret kommer først efter jul

Nu kan forældrene så vente til efter jul for at få svaret på, om skolen har accepteret ønsket om en senere skolestart.

Skolerne tager kontakt til daginstitutionerne, og på baggrund af dette bliver der taget en beslutning. Jeg undrer mig over, hvorfor forældrene ikke har noget at skulle have sagt?!

Jeg tænker, der er to vigtige aktører på spil til sådan en vigtig beslutning – pædagogerne og forældrene. Forældre oplever egne børn i andre situationer end pædagogerne gør – så jeg er mildest talt rystet over, at det udelukkende er den ene part, som bliver brugt som sparring i beslutningsprocessen.

Handler det om økonomi?

Jeg forstår ikke, hvad godt der kommer ud af at sende et barn af sted i skole, når mange parametre peger på, at barnet ikke er klar til det.

I vores situation bakker pædagogerne os op i, at et år mere på bagen vil ruste vores dreng – men hvad nu hvis de ikke gjorde? Så tror jeg, det vil blive rigtig svært at komme igennem med ønsket.

Mon ikke det her handler om økonomi endnu engang? Mon ikke det kan komme til at blive endnu dyrere i den sidste ende, hvis det viser sig, at skolestarten blev for tidligt?

I sidste ende burde det handle om barnets tarv og intet andet – det håber jeg, at kommunerne husker…

Nu er det bare at afvente svar til efter jul… Jeg håber, det bliver en forsinket julegave, der er værd at vente på…