Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Vend 1800- tallet på vrangen

DR har produceret en række fremragende udsendelser om 1800- tallet, der med fordel kan anvendes både i dansk og historie.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I programmerne ”1800- tallet på vrangen” og ”Store tanker- trange tider” belyses 1800- tallet fra mere nuancerede vinkler, end man kan finde i diverse undervisningsmidler. Analoge såvel som digitale. Ikke så mærkværdigt kunne man indvende, for DR har naturligvis muligheder for at sammensætte deres udsendelser på baggrund af et omfattende kildearkiv, men netop dette skaber nogle anderledes og ganske interessante perspektiver på 1800- tallet.

Det krakelerede glansbillede

Selvfølgelig hører vi om de skelsættende historiske begivenheder begyndende med Slaget på Reden i 1801 og sluttende med Det Moderne Gennembrud. På få år går Danmark fra at være en væsentlig magtfaktor i Nordeuropa til at blive reduceret til politisk kastebold efter det knusende nederlag i 1864.

Vi hører også om nogle af tidens store tendenser og de kunstnere, filosoffer og politikere, som hver på sin vis satte præg på århundredet, men det mest opsigtsvækkende er, når man går bag facaden på vore alle sammens Guldalder og beskriver en virkelighed, der ligger meget langt fra nationalromantik og Biedermeier. 

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janus Neumann er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: janusneumann@hotmail.com

Det er her historien bliver gribende. Når vi får lov at se på det København, som Kierkegaard, Grundtvig, Andersen m. fl. rent faktisk gik rundt i. Vi ser, hvorfor Guldalderen i høj grad var et københavnerfænomen, der var iscenesat af en relativ lille kreds af mennesker, der samlede sig om sig selv og deres forestillinger om kunstens rolle. En rolle der for alvor ændres op gennem århundredet.

1800- tallet vendes virkelig på vrangen, dog ude at tale kunsten og kunstnerne ned. De bliver blot sat i en bredere kontekst. Filmene bliver brugbare kilder til periodearbejde i dansk og historie. Flere af tidens store kunstværker får et par ord med på vejen, mens andre udelukkes. Det er historiens grundpræmis. Man kan ikke fortælle alt. Heller ikke i et blogindlæg.

Se selv at par udsendelser og tag det med i din undervisning, hvis du finder det brugbart.

Håber, I har haft en god efterårsferie derude.

https://www.dr.dk/tv/se/18-tallet-pa-vrangen/1800-tallet-pa-vrangen-3/18-tallet-pa-vrangen-1-8

https://www.dr.dk/tv/se/18-tallet-pa-vrangen/1800-tallet-pa-vrangen-3/18-tallet-pa-vrangen-2-8