Blog

Privatliv er kontrol over egne data

Når man spørger børn og unge, om de interesserer sig for privacy, kan man få det indtryk, at det gør de ikke. Men spørger man dem om de ønsker at kontrollere, hvem der ved hvad om dem hvornår er der ingen tvivl. Lærerstandens Brandforsikring støtter nye folkeskoleforedrag om digitalt selvforsvar og digital identitet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Privatliv handler i sidste ende om autonomi

Hvorfor gøre noget, ingen kender til? Oplevelser er værdiløse, hvis de ikke biver delt med andre. Hvorfor skrive dagbog kun for dig selv? Hvis du oplever noget, optag det. Hvis du optager noget, upload det. Hvis du uploader det, så del det. Vi skal bevise, at vi stadig har værdi. Værdien ligger ikke i selve oplevelsen men det at gøre den til den del af datastrømmen.

Sådan beskriver den israelske historiker Yuval Noah Harari nutidens data-religiøse. De tilhører en ny religion, dataisme, som han mener langsomt er i gang med at blive mennskets nye autoritet fremfor mennesket selv. Hans seneste bog Homo Deus er en sindsoprivende fortælling om humanismen. Han opridser en række scenarier for, hvad der tager over efter humanismen, hvor et af dem er dataismen - netop det vi er i gang med at opdrage næste generation til; når du ser en elefant på safari har du mere travlt med at optage, uploade og dele end at nyde synet helt for dig selv, skriver han.

Digitalt Selvforsvar

Pernille Tranberg. Dataetisk rådgiver for virksomheder og myndigheder samt foredragsholder om dataetik og digitalt selvforsvar. Tidligere journalist. Forfatter til bogen DataEtik - den nye konkurrencefordel - gratis pdf-eks her: dataethics.eu/bog samt til værktøjer til datakontrol her: dataethics.eu/selvforsvar. Lærerstandens Brandforsikring sponsorerer hende, så hun kan tage ud og holde gratis foredrag for folkeskolernes ældste klasser. Læs mere her: https://dataethics.eu/en/about/founders/

Og hvorfor nævner jeg denne bog? Fordi hvis vi giver slip på privatlivets fred, så ender vi med dataismen. Mennesket bliver gennemsigtigt, når alt dokumenteres i datastrømmen. Vi kommer til at give slip på det demokrati, vi kender i dag, og på menneskerets automonomi. Derfor er det vigtigt, at vi lærer vores børn og unge, hvad privatliv er, hvorfor det er vigtigt, og hvordan de tager hånd om det.

Stik imod manges forestilling er børn og unge faktisk interesserede i privatliv. Ikke hvis man spørger dem, hvad de mener om privatlivets fred. Men hvis man spørger dem, om de gerne vil kontrollerer hvem der ved hvad om dem hvornår, er de ikke i tvivl om, at det vil de. Og det er netop privatlivets fred i den digitale tidsalder: Retten til at kontrollere egne data og egen identitet.

Gratis foredrag

Lærerstandens Brandforsikring har i et par år støttet foredrag i folkeskolen om digital identitet og har besluttet at forsætte i skoleåret 2017 til 2018. Jeg tager derfor ud på skoler og holder to-tre timers oplæg for 7., 8. og 9. klasser (og 10. klasser) og der må meget gerne være to-tre årgange, så der samles mindst et par hundrede elever - lærere og forældre er også velkomne.

Her lærer de, hvad det egentlig vil sige at være et offentligt menneske, og hvordan man kan beskytte sin digitale identitet. Børns digitale fodspor er afgørende for deres fremtid. De får indsigt i, hvad det betyder at vi er i begyndelsen af en ny datatidsalder, hvordan virksomheder og stater bruger data på gode måder og på mindre gode måder, hvad kulturforskelle kan betyde, hvad er typisk privat, og hvilke konsekvenser kan det have ikke at have styr på sine data (masser af konkrete eksempler). Hvad er ok at dele, hvad skal man overveje ikke at dele, og hvilke værktøjer kan man bruge uden at nogen lytter eller følger med.

Det handler ikke om at lade være men om at være smart med sine egne data.

Kontakt: Pernille Tranberg, tlf 22 66 99 32 - email: mail@digital-identitet.dk