Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Vi træder mere varsomt på sidste skoledag. Hvad er der sket?

Så er det i morgen, at slaget på sidste skoledag skal stå, og igen har vi været ude og vurdere videoer, shows og eventuelle nomineringer, så vi kan stå inde for indholdet. Vi er blevet mere forsigtige med årene.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi har været på igen i dag. Vi har set videoer igennem, vi har vurderet, diskuteret, grinet og blevet upopulære. Alt sammen i fast del af dagene op til sidste skoledag.

Hos os er vi fast to lærere, der bedømmer videoer og shows, hvilket over år mest er blevet begrænset til videoer. Nomineringer har vi for længst forbudt, så de er ikke aktuelle.

Vi må også år efter år konstatere, at vores grænser internt i udskolingslærergruppen er vidt forskellige, og at eleverne har et klart billede af, hvem de skal spørge om tilladelse til videoindhold. Hvis mor siger nej, kan det være far siger ja. Vi gør det også klart for niendeklasserne, at de forlader skolen, men vi bliver, og derfor er det på ingen måde ligegyldig, hvordan vi bliver parodieret og fremvist for resten af skolen.

Ingen druk og sex

Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Janus Neumann er Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i fagene – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: janusneumann@hotmail.com

Vores niendeklasser har et godt sammenhold både i og uden for skolen, og når vi ser de forskellige videoer, er billeder af mere eller mindre stangstive unge mennesker et almindeligt billede, men de bliver redigeret fra, fordi vi ikke kan vise den slags på skolen, hvor en hel del små elever skal se videoerne på storskærm.

Indhold med seksuelle under- eller overtoner ryger på stedet. Der er ikke så meget at diskutere, men derfor kan man stadig komme i tvivl som lærer. Er vi blevet for forsigtige af frygt for at træde andre over tæerne? Der er ingen tvivl om, at vi tillod nogle andre ting for ti år siden, end vi gør i dag. Jeg kan bare ikke helt pege på, hvad der er sket. Måske er vi uforvarende blevet præget af den generelle frygt for at krænke Gud og hver mand? Eller også er vi bare blevet ældre, hvilket jo er helt utænkeligt. Samtidig er der sket en del med ungdomskulturen, og sex er blevet væsentlig mere eksplicit, end tidligere.

Man bliver ikke ubetinget populær, når man blander sig, men det er en del af gamet. Det tager vi på os, og så er vi ellers klar til vandkampen i morgen.

Rigtig god sidste skoledag derude.