Pædagogik på kanten

Blog

Fagdidaktisk kursus og gratis undervisningsmateriale om mønsterbryderen Chris Madsen

Den farverige dansk-amerikaner Chris Madsen (1851-1944) kom fra fattige kår i Danmark men takket være god skolegang i den danske folkeskole klarede han sig godt som indvandrer i USA. Sammen med CFU og pædagogisk konsulent Astrid Danielsen har jeg lavet gratis undervisningsmateriale til brug i grundskole og gymnasium om Chris Madsen. Det følges op med CFU-kursus 15.11.21

Publiceret Senest opdateret

Pædagogik på Kanten

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Chris Madsen blev født i fattige kår i Danmark i 1851 men i 1892 blev han US marshal i det vilde vesten. På billedet ses han sammen med sin stab i Oklahoma omkring den tid, hvor han blev udnævnt til marshal. Chris Madsen sidder nederst tv, på første række. Bemærk også de to kvindelige politifolk - lidt usædvanligt på det tidspunkt. 

Hvordan kunne landarbejdersønnen drive det så vidt? Ja, han fulgte bl.a. godt med i "den stråtækte" skole herhjemme og blev tidligt glad for at læse og skrive.

Han skrev således et utal af breve, artikler, dagbøger, notesbøger, postkort og hele tre selvbiografier i sit 92 årige lange liv. Der er i det hele taget en guldgrube af dokumenter om ham "derude".

Hans liv var præget af store op- og nedture, men han elskede at fortælle om det og lærte nyt livet igennem. Som 65-årig gik han ikke på pension men ind i den nye blomstrende filmindustri.

Pandemier ramte hårdt dengang - han var selv ved at dø af influenza/ lungebetændelse i København omkring 1870, hans unge amerikanske hustru, Maggie Madsen døde af influenza i 1898, og Chris Madsen var selv tæt på at miste livet, da han fik malaria året efter. Men han kom bogstaveligt talt og i overført betydning altid op på hesten igen. Som US marshal var han med til at indfange de berygtede Dalton- og Doolin bander. 

Et kulturstyrelsesprojekt om læsning og læsevaner, jeg deltog i 2016-2019, var årsag til at jeg skrev en biografi om Chris Madsen i 2018 ("Et liv på kanten. En biografisk fortælling om Chris Madsens utrolige liv").

Sammen med pædagogisk konsulent Astrid Danielsen fra CFU har jeg nu lavet noget gratis undervisningsmateriale om Chris Madsens lange, spændende og komplicerede liv. Materialet er frit tilgængeligt på en CFU padlet og henvender sig primært til faget historie i grundskole og gymnasium. Den 15.11.21 er der et didaktisk kursus om materialet på CFU i Odense. Se link om det her: 

https://www.facebook.com/1259919853/videos/10224802143541811/