Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Bæredygtige mål

FN har vedtaget en række mål for bæredygtighed, der skal nås inden 2050 Tirsdag den 13, november var jeg til Gå-hjem-møde i Food Innovation House i Vejle. Et arrangement som Madkulturen stod for.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Første taler var Kirsten Brostrøm, medlem af Folketinget for socialdemokratiet og formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN´s verdensmål og tidligere miljøminister.

Folketingets Tværpolitiske Netværk blev oprettet i 2017 og har medlemmer fra alle partier i folketinget. Kirsten Brostrøm ønsker med netværket at skabe et forum for en bred og inkluderende debat om verdensmålene. Netværket mener, at hvis målene skal nås, kræver det handling på alle niveauer. Netværket giver en platform for samarbejde med civilsamfundet, erhvervslivet og andre, der har interesse i det.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

En opgave for netværket er også at holde øje med, hvor langt Danmark er i forhold til målene. Mogens Lykketoft kaldte målene for en revolutionær agenda, eller som Kirsten Brostrøm sagde, et forandringsredskab.

Slut med sult

Et mål er at udrydde sult inden 2030. En stor opgave, da der i 2050 skal producers 70% flere fødevarer end i dag. På det tidspunkt vil der være over 10 milliarder mennesker på jorden. De mennesker vil blive nødt til at tænke anderledes, for lige nu bliver 70% af vores vand brugt til fødevareproduktion, så der vil også blive mangel på drikkevand.

I Danmark siger vi ofte, det går rigtig godt, vi er rige, og vi har et højt forbrug, og vores forbrug er alt for højt i forhold til, hvad jordkloden kan holde til.

Der er mange emner at lave undervisning ud fra.

I madkundskab kunne man arbejde ud fra Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.

Vi skal sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer.

Vi kan og skal stille spørgsmålene:

Hvor har vi styrker?

Hvor har vi svagheder?

Hvor kan jeg lave noget om?