Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Det årlige realitetschok.

Jeg har været lærer i 35 år og undervist i madkundskab i ca. 20, og dog kommer det bag på mig hver år, hvor lidt eleverne kan i et køkken, og hvor forskellige eleverne og klasserne er.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I år har jeg to meget forskellige klasser. Der er henholdsvis 23 og 17 elevere i de to klasser. I den lille klasse har lidt over 50% ikke dansk som deres førstesprog. De fleste kan meget dansk, nogle enkle kun lidt.

Fredericia banegård

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

I begge klasser er flere af eleverne tilknyttet specialundervisning på den ene eller anden måde. Det vil sige, at der er elevere, der kommer efter 45 minutter og skal inkluderes i undervisningen. Elever, der deltager i 45 minutter, går i 45 minutter og kommer igen de sidste 45 minutter. Jeg har grinet og rystet på hovedet og spøgt med, at det minder om Fredericia banegård.

Den ene klasse har madkundskab hen over en middagspause med følgende diskussioner om, hvornår eleverne må spise deres egen frokost. Den anden klasse hen over den sidste pause.

En har glutenallergi og en diabetes, men det har de selv helt tjek på.  

Gode pizzaer

Men selv om årsplanen fra de sidste år er udgangspunkt for årsplanen for dette skoleår, er der bare ikke noget, der kan kopieres direkte.

I denne uge har vi lavet Gocooks pizzaværksted. Vegetarpizza med grov tomatsovs eller pesto.

Eleverne er vældig søde. Men det eneste tidspunkt de jager med noget, er når de kommanderer lidt rundt med hinanden.

Pizzaerne blev vældig gode. De sidste 12 minutter kom der turbo på eleverne, og lokalet var klar til aflevering til tiden.

De fleste af eleverne kan lide timerne. Jeg har monster travlt, kan lide faget, travlheden og alle hilsnerne og forventningskommentarerne på gangene i løbet af ugen.