Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Det er kedeligt.

Et af fokuspunkterne i Danmarks Radio i dag er kedsomhed i skolen. På den skole, hvor jeg underviser, siger 42% af eleverne at undervisningen er kedeligt tit eller meget tit. Historien er jo ikke ny. Der var også børn, der kedede sig, da jeg gik i skole for 50 år siden. Og i marts var der flere artikler på ”Skoleliv” om kedsomhed i folkeskolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er indviklet at undervise, når alle elevere skal nås, motiveres, lære og være glad for at gå i skole. Og som der heldigvis også blev sagt i radioen i morges, er det jo ikke sådan, at lærerne, når de står op om morgenen, tænker, nu skal jeg forberede en undervisning, hvor næsten halvdelen af mine elevere skal kede sig. Men der er mål, der skal opfyldes, og det kan være hårdt arbejde.

Vi fandt en løsning.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Jeg har næsten lige mødt kedsomhed i min undervisning i madkundskab. I den ene klasse er der to piger som jeg har set som fjantede, fjollede og noget ubehjælpelige. De var faktisk med til at ødelægge noget af undervisningen for mig og andre. Jeg havde efterfølgende en skriftlig kommunikation med forældrene og en snak med klasselærerne og derefter med pigerne igen.

Deres forklaring på deres adfærd var, at de kedede sig. To dygtige piger, der ikke keder sig i de andre timer, men synes, at madkundskab er kedeligt. Nu havde de snakket med deres forældre og lovede at yde lidt mere, og jeg ville give dem lidt flere udfordringer. Det, håber jeg, er forholdsvis nemt, når vi deltager i ”Madkamp”, for der skal eleverne jo netop selv tage ansvar, de skal tilrettelægge og være aktive deltagere i deres egen læring. Eleverne skal selv (selvfølgelig med vejledning) finde og udvikle nye retter og finde ud af, hvordan de vil fremlægge, så de viser deres ret, teknikker og redskaber.