Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Ferie og parasitter

Når vandretur på inkastien til Machu Picchu i Peru bliver forandret til læren om, hvor vigtig god hygiejne er for helbredet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter to dage i Lima, fløj vi til Cusco, for nu skulle turens højdepunkt begynde. 4 dages vandring til Machu Picchu.

Men allerede dagen efter bliver jeg dårlig med diarré og opkast. Først tror jeg det er højdesyge. Men jeg bliver så dårlig, at jeg bliver indlagt på en klinik. Mit iltoptag var helt normalt, men jeg havde fået parasitter. Jeg får drop og en masse medicin. Fredag har jeg ikke kræfter til at gå nogle steder, og jeg må desværre blive på hotellet i stedet for at gå inkastien til Machu Picchu. Den dag har jeg stadig diarré og kaster igen op og lørdag gentager det hele sig. Tilbage til klinikken, igen drop og mere medicin.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Tilbage til hverdagen

Det var dejligt at komme tilbage til skolen. Flere af eleverne gav udtryk for, at de havde savnet mig – og det er jo altid rart. Men når jeg skal have madkundskab i næste uge, vil jeg indlede timerne med min historie. Jeg vil understrege, hvor vigtigt det er, at de får vasket hænderne rigtig godt. Hvor vigtigt det er, at de får skyllet grøntsagerne rigtig godt. At de skal passe på, at der ikke kommer jordbakterier ned i den mad de står og lavet. Der er et par grupper, der skal bruge porrer, så det vil jeg vise en ekstra gang.

Nogle af eleverne er slemme til ikke at rydde skræl væk, når de ordner grøntsager. Jeg kan ikke tælle, hvor mange gange jeg siger til eleverne, samtidig med jeg rydder op rundt om dem: ”Skræl for sig og de ting I skal spise for sig”.

Oprydning og god hygiejne kan ikke understreges nok.