Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Fjernundervisning - GRUNDSKOLE | emu danmarks læringsportal

Undervisningsministeriet har en række embedsmænd/kvinder ansat til de forskellige faggrupper. I faggruppen madkundskab har ministeriet samlet forskellige link sammen til Fjernundervisning og undervisning efter genåbning. Det hele kan findes her https://emu.dk/grundskole/madkundskab/fjernundervisning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens jeg har skrevet denne blog, har jeg selv kikket rundt på de mange sider. Mine klasser har madkundskab et halvt år og håndværk og design det andet halvår. De nåede madkundskab inden Coronanedlukning, men der skal jo også planlægges til næste skoleår. Det kan disse links også bruges til.

Skænk dig en stor kop kaffe og lad dig inspirere.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Der er mange forskellige forløb:

Et sankeundervisningsforløb fra Smag for livet. Det er oplagt her i foråret, hvor vi skal være meget ude. Forløbet bliver linket videre til et andet Smag for livet forløb: Smag for naturen.  

Det er her, jeg tænker, at hvis det er muligt, kan det hele suppleres med mad over bål – altså, hvis man må – og har husket at vaske hænder og spritte af.

Nina Balling har en hjemmeside der hedder Skoleskabet. dk. Undervisningsministeriet har linket til Ratatoille – opgaver til madkundskab. Men Nina Balling har mange andre rigtig gode forløb. Det hele må frit bruges, hun vil bare gerne, det bliver opgivet til CopyDan, og så vil hun gerne have en kommentar eller en mail tilbage. Skoleskabet kan også følges på FB.

Coop fik udviklet Sundhedsspillet til Matematikkens Dag i 2011.Spillet er på to niveauer, så der er både til mellemtrinnet og udskolingen.  Coops madpyramide er omdrejningspunktet i Sundhedsspillet. Der er fælles gennemgang af teori om energiforbrug, proteiner, fedt og kulhydrater, inden eleverne skal rundt med indkøbsvognen, svare på spørgsmål, regne og konkurrere om at komme på highscore-listen. Jeg har et par matematik-og spilnørder, måske dette spil kan interesse dem.

Til valgholdene er der efter min mening et meget interessant link til Hungry Planet Family Food Portraits. Der bliver opfordret til, at eleverne skal gå på opdagelse i alle de flotte billeder af forskellige nationaliteters madforbrug for en uge. På Hungry Planets skoletjenesten er der udviklet forløb til denne billedserie, som er fotograferet af Peter Menzel. Billeder og forløb findes på hjemmesiden ”Strøtanker om bæredygtighed – en blog om klima og bæredygtighed, København og den globale virkelighed”, som bliver administreret af arkitekt phd Jens Hvass, som skriver:  ”I mit perspektiv er det at etablere et bæredygtigt ligevægtssamfund fuldt så meget en bevidsthedsmæssig udfordring som en teknologisk-organisatorisk”

Madkundskab er aldrig kedeligt.