Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Fru Hertzum skriver…….

I Aftenshowet på DR1 blev Morten Messerschmidt forslag om, hvordan lærerne skal tiltales, diskuteret. Skal man sige Hr. og Fru?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Messerschmidt mener, det vil bringe lærerens myndighed tilbage i folkeskolen. Han henviser til Frankrig, hvor han mener, der er mere disciplin.

Mandlige frøkener i Sverige

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Anette Heick, der i mange år har boet i Sverige, og derfor kender til det svenske skolesystem fra sine egen børn, fortalte, at alle lærere blev tiltalt frøken – også lærerne af hankøn. Hun mener, det gav mere disciplin i den svenske skole, og hun har mange gange oplevet, at døren til klasselokalet kunne stå åben. Det omtalte hun som ”ret fedt”.

Man undlod spørgsmålet om, hvorvidt ”disciplinkrisen” i den danske folkeskole er reel eller ”vonhörensagen”. Man undlod at tale om inkluderede børn, socialt udsatte børn, stressede børn og en skole, der er kørt ned til sokkeholderne af besparelser. Nej, hvis vi omtaler lærerne med Hr. og Fru, og vupti.

God kommunikation

Men hvis de folkevalgte, journalisterne, forskerne, inklusive Niels Egelund, anerkendte, at lærerne også er eksperter, når der tales skole og god undervisning, var vi måske kommet et skridt nærmere. At det måske kunne hjælpe forældrene ved spisebordet til at tale pænere om skolen og lærerne. Det skal her retfærdigvis siges, at de fleste forældre allerede gør det, og, at Messerschmidt faktisk også nævnte forældrenes kommunikative magt ved spisebordet. Forældrene er også pressede, men velopdragne, motiverede, mætte og udhvilede børn ville sikkert også gøre det hele lidt lettere.

Men jeg vil da gerne invitere både Hr. Messerschmidt og Fru Heick til et besøg på den skole, hvor jeg arbejder. Der er masser af åbne døre til lokaler fyldt med børn, som får god undervisning i ro og nogenlunde orden. Man skal jo heller ikke overdrive det.

Hilsen Fru Hertzum