Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Hvem har ansvaret, når børn bliver for tykke?

I Danmark er hvert 5. barn overvægtig, og 70 % af dem forbliver overvægtige, når de bliver voksne. Og tallene vokser kun. Over 50 % af de voksne i Danmark er overvægtige.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

At være for tyk kan have alvorlige konsekvenser som mobning/drillerier og psykiske problemer, og der er meget, der kan være svært eller umuligt at deltage i, når man vejer for meget. Senere kan der komme mange følgesygdomme til som hjerte/karsygdomme, diabetes, ledsmerter og andre dårligdomme.

Her har jeg som madkundskabslærer et kæmpe problem. For på den ene side skal børnene lære at anvende madlavningsteknikker og omsætte idéerne til madlavning. Det vil sige, at de skal lære at bage både brød og kager og lave desserter af forskellige slags, og på den anden side skal jeg være med til at passe på disse tykke børn. Jeg har altså også et medansvar.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Jeg har længe gået og grundet på, hvordan jeg løser problemet, men er absolut ikke kommet frem til en løsning. Jeg har igen tænkt på at skrive et brev til forældrene, så hjemmene ved, at der kommer ekstra kalorier på i madkundskab, og så må mor og far spare på kalorie indtaget hjemme i dette skoleår. Men flytter jeg så bare mit ansvar?

Økonomi og planlægning af undervisningen er også i spil, og med 22 elever i 6. klasse, er det at bage en omgang kanelsnegle både en god, billig og lærende aktivitet, som opfylder flere af kompetencemålene. Der kan godt laves sundere kager, men kager, brød og frugt er altså, lige meget, hvordan det bliver vendt og drejet, ekstra kalorier.