Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Julen nærmer sig.

Her kommer lidt forskellige forslag til jul. Kemiske småkager, risengrød, æbleskiver.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kemiske småkager: Grundopskrift på småkager

250 g mel

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

185 g smør

125 g sukker

½ æg

½ tsk. bagepulver eller ½ tsk natron eller ½ tsk potaske eller ½ tsk hjortetakssalt,

  1. Det hele kommes ned i foodprocessoren og røres sammen i 15 sekunder
  2. Del dejen i lige store portioner, tril dejen til ruller, pak dem i bagepapir, og læg dem i plastposer i fryseren til næste gang.
  3. Småkager forsat.
  4. Dejen tages ud af frysere, vendt til dejen kan skæres i meget tynde skiver.
  5. Læg skiverne på bagepladen og bag ved 175 grader i 8 minutter midt i ovnen. Hold øje med dem hele tiden.
  6. Tag dem ud og læg dem forsigtigt på en bagerist.
  7. Læg småkagerne på et fad og skriv en seddel på, hvilket hævemiddel der er benyttet.

Teorien bag: 

Det er nemt at finde teori på nettet om forskellen på de forskellige hævemidler.

Smag for livet har fx et forløb om brunkager med 3 kemiske hævemidler og teorien bag.

Risengrød.

To slags risengrød. En af polerede ris og en af fuldkornsris.

Ingredienser

2 dl vand

2 dl ris

1 liter sødmælk

1/4 tsk. salt

Fremgangsmåde:

  1. kom vand og ris i en stor kasserolle og bring i kog (så brænder det ikke så let på)
  2. Tilsæt mælken, og bring i kog
  3. Skru ned til lidt under medium, og rør i gryden, mens den småkoger.
  4. Sådan skal den koge til det er blevet til grød. Ca 45 minutter for de hvide ris – 1 time for fuldkornsris.
  5. Du skal røre rundt hver 3. minut. Måske skal der tilsættes mere mælk.
  6. Server varm med kanel og sukker og smør eller hjemmelavet jordbærgrød.

Æbleskiver er sagen.

Bag dem selv og prøv både med gær og natron.