Folkeskolens madkundskabsrådgiver
Blog
Julen nærmer sig.
Her kommer lidt forskellige forslag til jul. Kemiske småkager, risengrød, æbleskiver.
Kemiske småkager: Grundopskrift på småkager
250 g mel
185 g smør
125 g sukker
½ æg
½ tsk. bagepulver eller ½ tsk natron eller ½ tsk potaske eller ½ tsk hjortetakssalt,
- Det hele kommes ned i foodprocessoren og røres sammen i 15 sekunder
- Del dejen i lige store portioner, tril dejen til ruller, pak dem i bagepapir, og læg dem i plastposer i fryseren til næste gang.
- Småkager forsat.
- Dejen tages ud af frysere, vendt til dejen kan skæres i meget tynde skiver.
- Læg skiverne på bagepladen og bag ved 175 grader i 8 minutter midt i ovnen. Hold øje med dem hele tiden.
- Tag dem ud og læg dem forsigtigt på en bagerist.
- Læg småkagerne på et fad og skriv en seddel på, hvilket hævemiddel der er benyttet.
Teorien bag:
Det er nemt at finde teori på nettet om forskellen på de forskellige hævemidler.
Smag for livet har fx et forløb om brunkager med 3 kemiske hævemidler og teorien bag.
Risengrød.
To slags risengrød. En af polerede ris og en af fuldkornsris.
Ingredienser
2 dl vand
2 dl ris
1 liter sødmælk
1/4 tsk. salt
Fremgangsmåde:
- kom vand og ris i en stor kasserolle og bring i kog (så brænder det ikke så let på)
- Tilsæt mælken, og bring i kog
- Skru ned til lidt under medium, og rør i gryden, mens den småkoger.
- Sådan skal den koge til det er blevet til grød. Ca 45 minutter for de hvide ris – 1 time for fuldkornsris.
- Du skal røre rundt hver 3. minut. Måske skal der tilsættes mere mælk.
- Server varm med kanel og sukker og smør eller hjemmelavet jordbærgrød.
Æbleskiver er sagen.
Bag dem selv og prøv både med gær og natron.