
Folkeskolens madkundskabsrådgiver
Blog
Kaffemik – alle er velkommen – grønlandsk gæstfrihed og kultur.
Når grønlænderne fejrer særlige begivenheder som fødsel, fødselsdag, konfirmation med mere, inviterer de til kaffemik. Kaffemik er i ordets bredeste betydning ”åbent hus”, og som alle andre steder, er der ved sådan en lejlighed noget at putte i munden.
Jeg har været så heldig, at jeg har været i Grønland, nærmere bestemt i Ilulissat og i Uummannaq i 16 dage. I Uummannaq deltog jeg to gange i kaffemik.
Jeg har en veninde, Mette, som er antropolog og bor i Uummannaq, hvor hun deltager i et forskningsprojekt om at blive gammel i arktiske egne. Hun har derfor gode kontakter deroppe.
Invitationerne skal ud
Invitationerne bliver formidlet som her fra mund til mund. De sociale medier bliver også brugt
Hvem skal med til kaffemik?
Når man bor i en bygd eller mindre by, og alle kender alle, kan man ikke kun invitere nogle med til fest. Så inviterer man alle med, og i løbet af dagen kan der nemt komme mindst 50 mennesker forbi. Venner, familie og helt ukendte gæster mødes og snakker.
Kaffemik holdes gerne i eget hjem, også selvom der ikke er meget plads. Det private hjem, hvor jeg kom indenfor var et stort, smukt hjem med en unik udsigt ud over fjord og isbjerge. Der var dækket fint op og maden var anrettet pænt. Sproget her var både dansk og grønlandsk.
I gamle dage, da husene var mindre, tog gæsterne deres egen kop, tallerken og ske med. I dag kan man leje forsamlingshuset og for at gøre det nemmere er der købt plastikbestik, kopper og tallerkner.
Hvor længe er det passende at blive!
Traditionen er, at kaffemik varer to kopper kaffe. Hvis det er hyggeligt selskab, kan man drikke langsomt, hvis man bare lige vil hilse på, kan man drikke hurtigt. Men traditionen med de to kopper, er også en måde at gøre plads til de næste gæster på. Hvis der er plads nok som for eksempel i forsamlingshuset, må gæsterne gerne blive i længere tid.