Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Kaffemik en madkultursoplevelse på Grønland

Min veninde Mette og jeg var blevet inviteret til Kaffemik i forsamlingshuset. Mette har været til kaffemik før og sagde, at hvis vi kom kl. et ville vi være de eneste. Vi kom derfor klokken to.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

.Jeg opfattede det som en stor ære og var ydmyg i situationen at deltage i en fest, hvor jeg absolut ikke kende nogle. Men min nysgerrighed vandt over min forlegenhed. Grønlændere er utrolig gæstfrie, venlige og imødekommende. Jeg blev modtaget med åbne arme, og de folk der kunne snakke dansk snakkede med mig og spurgte ind til, hvem jeg var, og jeg spurgte om deres mad og deres traditioner.

Mad i lange baner

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Og sikke et syn flere borde var sat sammen til et langbord, der bugnede af mad. Der var frisk, rå narhval, store stykker stegt moskus, rensdyr og lam, moskushjerte i et fad. Tørret narhval og tørret rensdyr. Supper med hvidkål og lidt andre grøntsager og store stykker kød. Det mest fantastiske stykke laks og hellefisk i chili, dild og hellefisk i sukker/eddike lage.  Det smeltede på tungen.  Rejer, tørret lodde, fiskefrikadeller og narhvalsfrikadeller og så lidt mere.

Vi fik juice og vand at drikke til.

Bordskik – hvad er det?

Mette og jeg tog lidt af det hele på vores tallerken og satte os hen til det bord, hvor Jakob Kruse allerede sad. Og maden var fantastisk.

Mens vi sad og spise og snakkede med Jakob undrede jeg mig over, der sad ikke flere gæster ved bordene. Jeg gik anden gang til langbordet, og der var de alle sammen. Alle gæsterne stod rundt om langbordet eller sad på de stole, der var på begge sider af bordet op langs væggene.

Når grønlænderne spiser, står de op og skærer med store knive lunser af det, de gerne vil have og spiser delvis med kniven og med fingrene.

Kagebord.

Først når de når til kagebordet, som også var svimlende stort, tager de stykker på deres tallerken og sætte sig ned med kaffe eller te. Grønlænderne har ikke haft dessert og kager i deres traditionelle mad, så kagerne er meget dansk inspireret. Rigtig mange kager med frugt og flødeskum.

Væk med alle fordommene.

Jeg mødte ikke en eneste fuld grønlænder på min tur.