Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Kartoffelmel og big business: På date med byens virksomheder i åben skole

I tv-udsendelsen Debatten bragte en skoleleder forleden skolereform og åben skole på banen. Hvor nyt begrebet ”åben skole” er, kan diskuteres. Jeg tror, rigtig mange har lavet ”åben skole” før, men da hed det nok bare noget andet. Her er et eksempel på, når det går godt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Brande, hvor jeg underviser, afholder skoleafdelingen i samarbejde med byens virksomheder og uddannelsesinstitutioner ”speeddating” én gang om året. Her handler det om at gå rundt og snakke og tage imod de tilbud, hvor man kan blive enige om et emne, der kan samarbejdes om. Det er utrolig spændende, og hvis man er heldig, kan der komme noget rigtig godt ud af det.

KMC - kartoffelmelscentralen

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

KMC er altid med til speeddating. KMC fremstiller kartoffelmel og kartoffelgranulat til chips-fremstilling og er en af Brandes store spillere. Virksomheden producerer over 200 slags kartoffelmel til mange forskellige formål. Det kartoffelmel, vi har i vores husholdning, udgør under 1% af deres produktion.

I den store administrationsafdeling er der et produktionskøkken, som kan lånes ud til nogle af samarbejdspartnerne.

Udvikling af nye chips og snackbars

KMC var med på, at en klasse skulle være med til at udvikle og fremstille nye chips og snackbars. Det var en spændende og helt enestående mulighed for at arbejde med produkter, vi ellers aldrig ville kunne komme i nærheden af. Her blev eleverne tvunget til at vælge mellem kendte og nye smagsindtryk. Det kom der mange spændende nye snacks ud af. Ved hjælp af skoletube kunne klassen bagefter levere dokumentation og præsentation af produkterne over for både skoleafdelingen og KMC. Det vandt de årets Innovapris på. 

Kartoffelmarker og produktion

I øvrigt bliver der på grund af KMC dyrket rigtig mange kartofler i området. Det giver mulighed for små kartoffelture med de mindre klasser, hvor de mange forskellige kartoffelsorter kan graves op og studeres.