
Folkeskolens madkundskabsrådgiver
Blog
Køkkenhave, syltekrukke og ikke et ord om OK18
Det tager omkring fem måneder at dyrke afgrøder i køkkenhaven. Det er lige så lang tid, som Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler har forsøgt at finde en løsning på lærernes arbejdstid.
De to forhandlere kom efter hårdt arbejde frem til, at en undersøgelseskommission skal kulegrave lærernes arbejdstid frem mod de næste overenskomstforhandlinger i 2021.
Afgrøderne i køkkenhaven kan også gemmes i kuler. De kan graves ned og gemmes under et tykt lag isolering. I løbet af året kan der graves lidt ud, som kan tilberedes og spises. Men man kan jo også sylte afgrøderne. De skrælles, koges, snittes, og der tilsættes en lage, hvor man kan eksperimentere med krydderier. Det hele kommes i krukker og glas. Når man sylter og alt lykkes, som det skal, kan man selv efter mange år åbne krukken og tage det lækreste mad frem.
Det kan nemlig gå helt galt
Det kan dog også gå helt galt, og resultatet kan blive det rene råddenskab. Der kan ske det med kulen, at man alligevel ikke har fået lukket helt i det ene hjørne, og så rådner afgrøderne, fordi de har fået frost. Der kan også gå mus eller andre dyr i afgrøderne og bide lidt her og der, og meget skal kasseres.
Når man sylter, og hvis man et eller andet sted ikke har været omhyggelig nok, går det galt, og der kommer mug på overfladen eller indholdet er gæret, og det hele skal smides ud.
Vi kan håbe, at kommissionen kommer ud i alle hjørner af kulen, og, at de får løftet hele isoleringen, og frosten ikke får fat. Vi kan håbe, at kommissionen, har været meget omhyggelig, når aftalerne skal tages op af syltekrukken.
Vi må have tålmodighed, vente, vente og håbe at både kulegravning og syltning denne gang lykkes, og at det stadig er spiseligt i 2021.