Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Køkkenhave, syltekrukke og ikke et ord om OK18

Det tager omkring fem måneder at dyrke afgrøder i køkkenhaven. Det er lige så lang tid, som Anders Bondo Christensen og Michael Ziegler har forsøgt at finde en løsning på lærernes arbejdstid.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De to forhandlere kom efter hårdt arbejde frem til, at en undersøgelseskommission skal kulegrave lærernes arbejdstid frem mod de næste overenskomstforhandlinger i 2021.

Afgrøderne i køkkenhaven kan også gemmes i kuler. De kan graves ned og gemmes under et tykt lag isolering. I løbet af året kan der graves lidt ud, som kan tilberedes og spises. Men man kan jo også sylte afgrøderne. De skrælles, koges, snittes, og der tilsættes en lage, hvor man kan eksperimentere med krydderier. Det hele kommes i krukker og glas. Når man sylter og alt lykkes, som det skal, kan man selv efter mange år åbne krukken og tage det lækreste mad frem.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Det kan nemlig gå helt galt

Det kan dog også gå helt galt, og resultatet kan blive det rene råddenskab. Der kan ske det med kulen, at man alligevel ikke har fået lukket helt i det ene hjørne, og så rådner afgrøderne, fordi de har fået frost. Der kan også gå mus eller andre dyr i afgrøderne og bide lidt her og der, og meget skal kasseres.

Når man sylter, og hvis man et eller andet sted ikke har været omhyggelig nok, går det galt, og der kommer mug på overfladen eller indholdet er gæret, og det hele skal smides ud.

Vi kan håbe, at kommissionen kommer ud i alle hjørner af kulen, og, at de får løftet hele isoleringen, og frosten ikke får fat. Vi kan håbe, at kommissionen, har været meget omhyggelig, når aftalerne skal tages op af syltekrukken.  

Vi må have tålmodighed, vente, vente og håbe at både kulegravning og syltning denne gang lykkes, og at det stadig er spiseligt i 2021.