Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Sæson for æbler

Jeg har for første gang fået virkelig mange æbler. Så eleverne og jeg har skrællet, snittet ordnet og fyldt fryseren med æbler. Og hold da op, det tager lang tid, når man også lige skal hjælpe med dej til boller for første gangs bagere og æblesalat med speltkerner. Men en dejlig fornemmelse, når fryseren åbnes.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Godt materiale

Vi har arbejdet med materialet fra GoCook om ”Det store æbleshow”. Det er et godt materiale om forskellige æbler, smag, og hvad æblerne bliver brugt til.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Jeg er dog ikke vild med opskriften på æblebollerne, hvor eleverne skal lune kærnemælk. Kærnemælk, der bliver lunet, skiller bare med det samme, og det ser mærkeligt ud. Det er også rigtig svært at forklare eleverne, at det er godt nok, bare det ikke er for varmt. Men bollerne blev gode.

I dag har eleverne bagt boller efter en grund opskrift fra Madkundskabsbogen og lavet æblekage efter opskriften på GoCook med rugbrødskruns. Det er godt, og de fleste kunne lide det, selvom det var anderledes end det de plejer at få.

Flødeskum og smør

Ud af fire grupper lykkes det to at piske fint flødeskum.

To hold fik pisket for meget, men jeg nåede lige at stoppe dem, inden de smed det ud.  De piskede lidt ekstra, og jeg viste dem, hvordan smørret kunne samles sammen og skylles ud under koldt vand. Det blev det fineste smør. Og som en af pigerne sagde: ”Hold da op, det smager godt, det her smør”. Der var heldigvis ekstra fløde i køleskabet til mandagsholdet, så skal jeg bare lige huske at købe lidt ekstra.

De næste gange står den på æbleflæsk, æblekage med grams, pizza med æbler og så skal der gemmes æbler, som måske kan bruges med madkamps temaet ”Brug knolden”.