Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Skal vi spille i madkundskab?

Ifølge Annemarie Olsen, lektor på Institut for fødevarer på Københavns Universitet så skal eleverne til at spille for at give madmod og viden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Annemarie Olsen har set på 43 meget forskellige spil fra hele verden. Spillene er designet til at ændre spiseadfærd, give madmod eller viden om sundhed og ernæring. Nogle af de spil, der er set på, er reklamebaseret, og mærkelig nok er de spil, der for eksempel reklamerer for chokoladekiks meget effektive, hvis man vil have børn til at spise chokoladekiks.

Både børn og voksne skal præsenteres for eller smage på en fødevare 8 – 15 gange, før maden bliver accepteret, og det kan spil evt. være med til. Ligesom alt andet, vi skal lære, bliver det bare meget sjovere, hvis vi kan bevare den legende, nysgerrige og undersøgende tilgang til opgaven.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Her kan du høre lidt mere om Annemarie Olsens forskningsprojekt.

https://www.dr.dk/radio/p1/kulturen-pa-p1/kulturen-pa-p1-2020-02-03

”Smagsriget”

I forlængende af forskningsprojektet har Sigrid Skouw Nielsen og Anja Suldrup Rasmussen i samarbejde med Annemarie Olsen og "Smag for livet" udviklet spillet ”Smagsriget” 

På kongeslottet i ”Smagsriget” skal der holdes fest. Spillerne skal hjælpe kokken med at samle grønt og frugt til kreative retter til det festmåltid, der skal laves.

Ved at følge linket kommer du ind på ”Smag for livet”´s hjemmeside. Der kan du downloade og udskrive spilleplade, kort og spillevejledning. Når først plade, kort og regler er klar, skal der findes hemmelige frugter og grøntsager i køkkenet eller på en indkøbstur.

https://smagforlivet.dk/materialer/spil-jer-til-mere-mod-p%C3%A5-gr%C3%B8nt-med-spillet-om-smagsriget

Det skal prøves, måske kan spillet bruges til en vikargang.