Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Skolemad

På mandag er alle børn klar igen til et nyt skoleår. Tasken er pakket, penalhus, bøger, computer og selvfølgelig madpakken. For her i Danmark og i Norge har vi fra gammel tid tradition for at have madpakken med. I Sverige og Finland får eleverne mad på skolen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den sidste dag i ferien blev der kommenteret på en norsk rapport om skolemad.

Den ene konklusion var, at de sociale uligheder udlignes, når der bliver serveret skolemad.

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Den anden, at eleverne har en bedre indlæring, når de får skolemad.

 Vi ved jo alle godt, at en sund kost og gode madvaner er vigtige for den enkelte og dermed også for samfundet på længere sigt.

Madpakken er med en lang skoledag blevet to eller tre delt. Lidt til 10 pausen, frokost til 12-pausen og måske lidt ekstra til 14-pausen.

Stor forskel på madpakken.

Der er de børn, som har gode nærende madpakker med, men der er desværre også de børn, der næsten ingen mad har med, eller har hvidt toast brød med Nutella på. Børn som kommer i skole uden morgenmad eller sukkermorgenmad og som bliver trætte ret tidligt på dagen.

Eleverne kan hos os, og har jeg set andre steder, købe ikke lødige Arla produkter fra et køleskab – sukkeryoghurt, koldskål og mælkedrikke med masser af sukker i. Eleverne har også mulighed for at købe små bagerpizza og pølsebrød og de kan bestille sandwich, som bagerne kommer med hver dag. De store elever går op i byen i middagspausen og køber frokost. Nogle køber salatbar andre en stor pose chips.

SF og Enhedslisten vil gerne lave forsøgsordninger for fælles madordninger på nogle udvalgte skoler. Jeg synes, det kunne være et spændende forsøg, og vil se frem ti, hvilke resultater forskerne vil komme frem til.  Men jeg ved også, at det ingen gang har på nuværende tidspunkt. Det er ganske enkelt hundedyrt.