Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Blog

Smagen af jul – Smag for Livet.

Jeg svarede på et julespørgsmål på SMAG for LIVETS FB-side. Og nu har jeg modtaget den mest nørdede (på den fede måde) julekogebog. Skrevet af Ole G. Mouritsen, professor ved Københavns Universitet med forskningsområder i bio-og gastrofysik og Klavs Styrbæk, køkkenchef og kok.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er 17 af de vigtigste juleopskrifter, gløgg, and- og flæskesteg, kartofler, æblegele, rødkål, risalamande, den helt almindelige og så en ny risalabønner, som jeg skal prøve, ikke juleaften, men en af juledagene og to slags småkager.

Når mad bliver videnskab

Folkeskolens madkundskabsrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Christian Bunk Svane er Folkeskolens madkundskabsrådgiver. Hans opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte ham, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: domesticscience@yahoo.com

Men resten af bogen på knap 100 sider, er virkelig nørdet – på den absolut bedste måde. En rigtig lærerhåndbog til madkundskab med fx videnskabelige forklaringer om lugte og dufte. Umami, Stegt kød og muskler. Hvad der sker, når skindet på flæskestegen bliver sprødt, og hvorfor det er sværere at gøre andeskind sprødt. Emulgering af fløde og fedtstof. Mundfølelse af kogte bønner.  

Der er modeltegninger og billeder, der gør den videnskabelige forklaring nemmere at forstå, når man, som jeg, absolut ikke er fysiker fx af molekylerne i stivelse: amylose og amylopektin ved risenrødskogning. Strukturerne af pektingel, hvor de lange pektinmolekyler bliver bundet sammen ved hjælp af calciumioner og gelen bliver stiv.

Undervisningsforløb

Alt dette super nørdede er udarbejdet til et undervisningsforløb for grundskolen af lærer, cand.pæd og smagsambassadør Cathrine Terkelsen. Forløbet er fuld didaktiseret og kan hentes kvit og frit på http:/smagforlivet.dk/undervisning/folkeskolen/madkundskab/smagen-af-jul eller i Smag for Livets gratis app til undervisere, Fag med Smag.

Nu er det for sent i dette skoleår, hvor mere end halvdelen af landet er lukket ned på grund af Corona. Men min opfodring er, kontakt Smag for Livet, bestil bogen og bliv inspireret af undervisningsforløbet. Appen kan bruges hele året, og her er der flotte plakater, kort med madlavningsmetoder, spil og virkelig gode undervisningsforløb.

Glædelig jul og godt nytår.