Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Årets ord 2020 - opdatering

For jer, der ikke fik hørt programmet “Klog på Sprog” på radioens P1 fredag 18.12., kommer der hermed et lille resume.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Samfundssind

Min sidste blog handlede om årets ord forskellige steder i Europa og de fleste ord var - naturligvis - relateret til corona. Nu er det danske “årets ord” også fundet ved en afstemning i radiostudiet. Ordet “samfundssind” vandt - et ord, der blev diskuteret af kyndige folk, som mente, at ordet fint dækkede året 2020. Lidt malurt blev hældt i bægeret, da nogle mente, at ordet også kunne have et strejf af “løftet pegefinger”, et “samfundssind-kort”, der kan trækkes, hvis nogen tager lidt for let på restriktionerne eller måske ikke helt har forstået budskabet. Får man lidt ondt i ørerne af at høre ordet “samfundssind”?

https://www.berlingske.dk/kultur/der-er-gaaet-inflation-i-danskernes-coronavendinger-der-er-efterhaanden

Andre ord i spil

Mange andre ord var i spil i programmet og engagerede lyttere havde foreslået bl.a.; hosteetikette, superspreder og burmink. I den ikke-corona-relaterede afdeling var foreslagene bl.a.; seriekrænker og grøn omstilling, men coronaen har nok haft størst effekt - også på årets ord - i alles bevidsthed dette år. Der var i øvrigt også lettere humoristiske forslag som; bodegavirolog og spritter, hvor det sidste jo har fået en noget anden betydning end da jeg var barn og ung og en spritter sad på en bænk og drak øl. Den daglige brug bestemmer, hvad ordene betyder.

Hele programmet “Klog på Sprog” med årets ord kan høres her;

https://www.dr.dk/radio/p1/klog-pa-sprog/klog-pa-sprog-2020-12-18

Jeg vil slutte med årets ord i den flamsktalende del af Belgien; “Knuffelcontact” - altså, hav kun intim kontakt med én person udenfor din husstand.

Glædelig jul