Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Årets ord

Dansk Sprognævn og "Klog på Sprog", sidstnævnte et iøvrigt fint P1-program, kårede årets ord i sidste uge,

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var rigtig mange gode ord i spil, da årets ord skulle kåres foran publikum, der bestod af lærerstuderende fra København. Ordet "hvidvask" vandt tilsidst foran "plantekød" og "habitbandit". Der var en hel del andre gode ord i spil, der alle siger noget om det, vi alle hører og taler om i året, der snart er gået. Ikke overraskende er "hvidvask" årets ord. Penge, snyd, skattesager og bankskandaler har fyldt en hel del. Mon ikke Danske Bank jubler over årets ord?

Årets ord i 2013 var "undskyld". Det var vist det år, hvor visse politikere begyndte at sige "undskyld" for deres mere eller mindre heldige udskejelser i stedet for "bare" at beklage samme. Var der mon nogen, der undskyldte for lockouten? Er der nogen, der vil undskylde for reformen?

Tilbage til 2018, hvor også vore gode naboer og EU-venner har hang til årets ord. I Tyskland blev årets ord "Heißzeit". Det var det sproglige forskningsinstitut, der valgte ordet, som tematiserer den ekstremt varme sommer, klimaproblematikken og er analogt til ordet "Eiszeit", der jo også indikerer en tidsperiode. I Frankrig blev årets ord "Femmes". Juryen, bestående af bl.a. forfattere, forskere, kunstnere og mediefolk, på "Festival du Mot" valgte ordet i lyset af Weinstein- affæren og #MeToo,( der forresten på fransk hedder #Balancetonporc og kan oversættes pænt til; "udlevér din gris" eller mindre pænt til ;"stik dit svin") der har haft stor bevågenhed, også der. I England blev årets ord "toxic". Ordet skulle reflektere det forgangne års bekymringer, stemninger og værdier og ikke mindst den måde der blev talt om disse på. I Østrig må den unge kansler finde sig i årets ord "Schweigekanzler". Uden at vide særlig meget om østrigsk politik, så må kansleren være god til at holde på en hemmelighed. Politisk var årets ord i Østrig også i 2016 - "Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung" - en vaskeægte tungebrækker.

Med årets ord får vi fokus på sproget og på det, vi finder vigtigt. Gode bud på årets ord i folkeskolen?

Glædelig jul forresten.