Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Canadisk?

I min kommune er det som om al franskundervisning er væk. For bare 5-6 år siden havde jeg i ungdomsskolen 4 franskhold om ugen og havde 2 franskkolleger der.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Min søn var så heldig at kunne vælge fransk på linie med tysk i folkeskolen, for der var en fransklærer. Nu er det sådan, at medmindre man går på friskole eller på efterskole her i kommunen, er fransk stort set ikke eksisterende. Ærgerligt og trist. Jeg ved at ungdomsskolen her har forsøgt at puste liv i franskundervisningen flere gange og forsøgt at få elever til at tilmelde sig franskholdene. Det er desværre ikke lykkedes, men nu har en entusiastisk fransklærer oprettet et hold, der hedder canadisk.

Men hvad er det? Det er et hold, der ikke kun tilbyder undervisning i det, der vedrører Canada men også i det særegne som Canada (og i særdeleshed Quebec) kan når det drejer sig om det franske sprog. Og det er måske mere spiseligt for eleverne, når udgangpunktet er Nordamerika og at den engelske indflydelse på sproget fransk i Canada er sjov at opdage. F.eks. hedder det at more sig i på canadisk-fransk avoir du fun !

Ca 30% af canadierne taler fransk, Canada er en del af La Francophonie og i provinsen Quebec er fransk det eneste regionale officielle sprog, der siden 1960´erne har været beskyttet i det overvejende engelsktalende Canada. For os, der har lært fransk som det bliver talt i Frankrig, er det sjovt at høre det canadisk-franske, der jo både i udtale, ordforråd og grammatik - især i det uformelle sprog - adskiller sig fra det "klassisk" franske.

I Canada holder man ekstra godt fast i at beholde franske ord for noget, som alle vi andre (også i Frankrig) bare har adopteret fra engelsk. F.eks. e-mail som på canadisk-fransk hedder courriel og smartphone, der hedder téléphone intelligente. Og på stopskiltene i trafikken står der ikke stop men arrêt.

Nu håber jeg bare, at den entusiastiske canadisk-lærer får succes med sit hold og dermed får pustet lidt liv i det franske sprog her i kommunen.

Mere om det canadisk-franske her;

https://www.youtube.com/watch?v=A9rh3lqdtT0

Mere om Quebec her;

https://www.quebecoriginal.com/fr-ca