Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

"Den mest franske blandt danskere............"

For 10-12 år siden blev der i den danske befolkning målt på, i hvor høj grad den besad interkulturelle kompetencer. Danskerne var åbenbart - dengang- dårlige til at indgå i fordomsfri dialog med andre kulturer og i det hele taget forstå andre kulturer.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Måske er det derfor at vi i undervisningssektoren, måske især i sprogsammenhæng, hele tiden støder på begrebet "de interkulturelle kompetencer". De er vigtige og skal styrke og fremme vores rolle som verdensborgere og give os indsigt og udsyn.

Interkulturelt

Jeg blev bedt af en ph.d. - studerende om at svare på spørgsmål vedrørende min undervisningspraksis, herunder det interkulturelle aspekt i min sprogundervisning (i dette tilfælde fransk og tysk). Bl. a. blev jeg spurgt om, hvordan jeg definerer interkulturel kompetence. Det fik mig til at tænke på, hvad de der interkulturelle kompetencer egentlig handler om. Det er noget vi alle vil have og som vi ikke nødvendigvis ved, hvad er eller hvem, der har dem.

"Den mest danske blandt franskmænd"

Da Prins Henrik gik bort og pressen flød over med lovord om den franske prins og hans mange gode egenskaber, slog det mig at han, på mange måder besad de interkulturelle kompetencer. Han havde viden om og indsigt i "vores" og "deres" kultur, havde holdninger til og erfaring med opdragelse, oplevelser, sprog og fordomme og han bevarede samtidig sin personlighed. Selvom prinsens verden nok er lidt langt fra os "almindeliges" verden og at han, for nogen, måske bekræftede fordommene om arrogante og andet-end-fransk-sprogede fornægtere, så er han et godt eksempel på et menneske med interkulturel kompetence, det, som jeg gerne vil besidde og gerne vil give videre med viden, holdninger, erfaring og ikke mindst personlighed.

Her kan man finde en masse lettilgængelig teori om kultur og kulturforståelse og man kan teste sine interkulturelle evner.

http://www.interkulturel.com/

Powered by Labrador CMS