Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Det haster

Så fik region Midtjylland en sprogstrategi. Fantastisk og forhåbentlig en inspiration til andre regioner, kommuner og måske endda en øjenåbner for de nationale politikere.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udfordringer med fremmedsprogene

Region Midtjylland har samme udfordringer med fremmedsprogene som resten af landet. Det er ikke nok med gode engelskkundskaber og barren skal sættes højt med det fremtidige arbejde med fremmedsprogene. Og det er på høje tid. Region Midtjylland tager det alvorligt. Søgningen til sprogene på ungdomsuddannelserne er faretruende lav, universiteter og professionshøjskoler lukker sproguddannelser på grund af manglende studerende. Det lider folkeskolen også under, da fremmedsprogslærere er en mangelvare og et sprog som fransk ikke skal tilbydes.

Mangel på sprogkompetencer

Senest er manglen på sproglige kompetencer slået igennem på diplomatniveau, da udenrigsministeriet har fundet det nødvendigt at finde undervisere til deres medarbejdere i både tysk, spansk og fransk. Det vidner nok om et lavt kompetence-niveau i andre fremmedsprog end engelsk og en erkendelse af, at engelsk ikke er nok til at klare sig i alle dele af verdenen. Både i kulturelle og handelsmæssige sammenhænge skal vi kunne klare os i verden og hvad er mere centralt end at kunne sprog på alle niveauer.

Det haster!

En sprogstrategi som den region Midtjylland kan mønstre, er meget nødvendig. Den viser et ansvar for det nødvendige i sprogene, både hvad angår sammenhængen i uddannelseskæden, oprettelse af sproghold i grundskole og videreuddannelse (også selvom det er små sproghold), efteruddannelse og ikke mindst at inddrage erhvervslivet, der om nogen har brug for medarbejdere med gode sprogkundskaber. Samarbejdet med erhvervsliv og ikke mindst et samarbejde med politikere på nationalt plan er nødvendigt. Kom nu erhvervsliv! Kom nu politikere! National sprogstrategi nu!

Se region Midtjyllands sprogstrategi her;

https://www.rm.dk/api/NewESDHBlock/DownloadFile?agendaPath=%5C%5CRMAPPS0221.onerm.dk%5CCMS01-EXT%5CESDH%20Data%5CRM_Internet%5Cdagsordener%5CUdvalg_for_regional_%202020%5C30-11-2020%5CAaben_dagsorden&appendixId=289469