Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Eurovision

Grenzgenial, portalen for tysk som fremmedsprog i folkeskolens ældste klasser, har nyt temaforløb om Eurovision Song Contest, ESC. Et fint forløb, der fik mig til at ønske, at flere havde mod nok til at synge på deres eget sprog.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I temaforløbet på Grenzgenials hjemmeside kan man finde fakta og tal om ovennævnte musikkonkurrence og noget om Tysklands bidrag hertil, nemlig Michael Schulte, en ung schleswig-holstensk musiker og sanger. Man kan også finde lidt historier om tidligere tyske sejre i ESC. Der er også lidt om andre tyske musikere og sangere, der dog ikke nåede til finalen i Lissabon, men har gjort indtryk. Især en gruppe, der synger på tysk/bayerisk og iklæder sig en blanding af tysk folklore og streetwear, nemlig gruppen voXXclub.

voXXclub synger på tysk og mener, at det er mest autentisk og det er det sprog som de, selvfølgelig, føler sig hjemme i og derfor kan udfolde sig bedst på. voXXclub mener også, at ESC skal tilbage til grundtanken med, at alle i konkurrencen synger på deres eget sprog, så man derved viser stolthed ved sit sprog og samtidig giver de, der følger konkurrencen lejlighed til at høre hvert lands sprog og tone.

voXXclub har ret. Eurovision Song Contest bør komme tilbage til originalen. Jeg undersøgte, hvor mange af de tysksprogede lande, der egentlig synger på tysk i finalen i år og det var der ingen, der gjorde. Desværre. De synger på engelsk. Dengang Nicole vandt med "Ein bisschen Frieden" sang vi alle med (på omkvædet i hvert fald:-) Schön.

Frankrig, Spanien og Italien synger på deres eget sprog. Smukt. Hvorfor gør tyskerne ikke det mere? Det danske bidrag er også på engelsk ligesom hovedparten af de øvrige bidrag til konkurrencen. Engelsk er også smukt og fint, men det bliver lidt ensformigt og unuanceret når vi ikke får mulighed for at høre alle de skønne europæiske sprog i en (næsten) europæisk musikkonkurrence.

Eurovision Song Contest begynder 8. maj og slutter 12. maj. God fornøjelse.

Se mere her;

https://eurovision.tv/

https://www.grenzgenial.dk/de/ressort/eurovision-song-contest-2018

Hør/se voXXclub her;

https://www.youtube.com/watch?v=XPz6rZu_FcU