Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

"For me, formidable"

"I næsten et århundrede bragte han os skrøbelighed, stærke følelser, melankoli og håb. Han holdt et trøstende spejl op foran os, som vil gøre vores liv lettere, vores tårer mindre bitre og vores glæde større."

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ovenstående (lidt frit oversat) sagde den franske præsident, Emmanuel Macron, ved den nationale mindeceremoni for den fransk/armenske sanger Charles Aznavour d. 5. oktober. Charles Aznavour døde d. 1. oktober. Emmanuel Macrons hyldest til Charles Aznavour vidnede om den status Aznavour havede - og har - i Frankrig. Alle i Frankrig kender Aznavour og alle har et minde om ham. Charles Aznavour er/var for franskmændene som Kim Larsen er/var for danskerne, bare ganget med 150! Ligesom alle i Danmark kender Kim Larsen, har alle i Frankrig danset, grædt, kysset, festet og sunget med på Charles Aznavours sange. Vi kender ham også herhjemme - eller nogle af os gør. Måske mest "os gamle". Ligesom Kim Larsen gav os danskere - på tværs af alder, køn og social status - eviggyldige sange, gav Charles Aznavour det samme til franskmændene. Man kan nok ikke kalde Aznavour "spillemand" som Kim Larsen yndede at kalde sig selv. Aznavour var mere en slags fransk Frank Sinatra - en fransk crooner, der med 180 millioner solgte albums vistnok lægger sig i front på "flest solgte albums"-listen. Aznavour er blevet "samplet" af både Eminem og dr. Dre og har udødeliggjort nummeret "She" fra filmhittet "Notting Hill".

Ligesom med vores Larsen I Danmark er der blevet taget afsked med Aznavour i Frankrig. Han er blevet hyldet efter alle kunstens regler. I Frankrig er det selve præsidenten, der holder talen, trikoloren er svøbt om kisten, der bæres frem på værdig, ja nærmest royal manér. I sandhed en stor kunstner, der lever videre gennem sangen. Tak for sangen, Charles.

https://www.youtube.com/watch?v=hiY1_5EnJb8&t=41s

https://www.youtube.com/watch?v=Zy9AR-03faE