Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Fransk frafald

Eleverne er interesserede i fransk. Men de har ikke en reel mulighed for at vælge det til.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dengang

For 8-10 år siden blomstrede franskundervisningen i min kommune. Godt nok var faget fransk allerede på det tidspunkt ved at være en saga blot på folkeskolerne, hvor entusiastiske fransklærere holdt liv i sproget ved at oprette valghold for de interesserede elever. Der var interesserede elever nok, og da faget flyttede ud i ungdomsskolen var der 4 store hold på 4 forskellige skoler i kommunen. Det var motiverede elever, der gladeligt tog turen hjemmefra 2 gange om ugen sent på eftermiddagen for at dyrke sproginteressen og afslutte med en prøve. Os lærere i ungdomsskolen tog en tur til Paris med eleverne en gang om året. Et absolut højdepunkt, både hvad angår rejsen og interessen. 

Nu

Nu er det desværre helt slut med fransk i folkeskolen her i min kommune. Eleverne har ikke mulighed for at vælge sproget til. Og ungdomsskolen har ikke elever nok til et hold. Hvor blev interessen af?  Er det virkelig kun i de store byer at eleverne gider lære fransk? Det tror jeg ikke. Jeg hører tit fra elever, der godt kunne tænke sig valgmuligheden for det andet fremmedsprog. Så sent som i dag fortalte en af mine elever i 9. klasse mig, at hun ville vælge fransk på gymnasiet til sommer. Og det selvom hun har haft tysk i folkeskolen (og i øvrigt er god til det). 

Motiverende at kunne vælge

Fransk er ikke kun et eksotisk indslag. Det er et verdenssprog, der bliver talt på flere kontinenter. Det er et vigtigt arbejdssprog i EU og andre internationale organisationer og vil også i fremtiden være et bærende sprog i Europa. Fransk er et smukt sprog. Det får kager som croissants og pain au chocolat til at lyde fantastisk. Fransk er sofistikeret og nuanceret og det tales af omkring 300 millioner mennesker. 

Det kunne være fantastisk at kunne tale med disse millioner af mennesker. I hvert fald at få muligheden for at vælge sproget til. Skal der pustes liv i det franske sprog i min kommune igen, så skal eleverne have en reel mulighed for at kunne vælge det til. Ligestilling mellem tysk og fransk. Der er mange der ønsker sig den mulighed. Også udenfor de store byer.