Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Jeg bliver inspireret

Er tysk blevet moderne? Eller........

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fokus på tysk

Det er nok det dansk/tyske venskabsår 2020, der får TV til at nærmest flyde over med tyske film og serier af god kvalitet. Skrevne medier er også godt med og giver os indblik i det tyske - især det med Berlinermuren og så selvfølgelig genforeningen i 1920. Nationalmuseet er også med og viser en særudstilling om Tyskland. Den skal ses - ein absolutes Muss. Man kan kun blive inspireret og glad for al den - ja, inspiration og det fokus der er på tysk og Tyskland.

Den store Bagedyst

Jeg plejer ikke at være god til at se madprogrammer på TV. Jeg synes de alle sammen ligner hinanden og værterne siger stort set det samme i hvert program. Men jeg måtte overgive mig da Den Store Bagedyst havde tysk tema. Der blev bagt Strudel fra Østrig og Lübecker Marzipantorte af de friske deltagere, der, for nogens vedkommende, var klædt i ternede skjorter, Dirndler eller rød/gul/sorte farver. Bemærkningerne fra deltagerne om det tyske sprog var som at høre sine egne elever. Nogen mente de slet ikke kunne noget som helst og andre gik på med krum hals og gav den Vollgas med Milch, Butter und Wasser. “Hustyskeren”, som værten kaldte den tyske dommer Markus Grigo, var på hjemmebane og selvom han ikke sagde meget på tysk, så har han nok forstand på kager - tyske kager.

Das grosse Backen - i skolekøkkenet

Den tyske bagedysts værtinde, Enie van den Meiklokjes, gæstede programmet og guidede -  på tysk og meget pædagogisk deltagerne gennem tilblivelsen af vandbakkelses-svaner (er det tysk?). En deltager så meget opgivende ud, en anden takkede for åben skærm sin tysklærer for det tysk, hun havde lært hende i folkeskolen. Sådan. Det er skærmfri undervisning lige til at gå til. Gå i køkkenet med eleverne og guid dem igennem Schwarzwalder Krischtorte. Det er tysk på alle måder - se, lyt, gør og smag - og det inspirerer. Jeg har prøvet det. Nu vil jeg prøve en tysk bagedyst. Eleverne skal lave deres tyske Meisterwerk i køkkenet. Og der er masser af tyske kager at vælge imellem.