Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

"Kvik..., det er en tysker!"

"Er du tysklærer? - er du så helt vildt skrap, sur og terper verber i en uendelighed?" Ikke kun mig, men også andre i mit tysk-netværk synes at "tysk" - og ikke kun faget - ind imellem omtales mere eller mindre negativt, sådan lidt "åh nej"-agtigt, ikke kun af forældre (og dermed også af elever) men også af mennesker i ens omgangskreds.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en landsdækkende avis skrev Ritt Bjerregaard forleden om danskernes mangel på tyske sprogkundskaber og mangel på viden om Tyskland. Ritt er optaget af sproget og klar over, at vores store nabo og handelspartner er vigtig for os. Så vidt så godt - og tak for det, Ritt. Vi er nemlig mange tysklærere, der hver dag gør vores yderste til, at tysk ikke bare er "an - auf - hinter - über - ...." eller "der - die - das", at tysk ikke kun er noget med gloser og angsten for at blive hørt og sige forkert, være nervøs og føle sig kejtet og blive hæmmet bare af at tænke på det. Tysk skal heller ikke altid kædes sammen med krigen og nazisme. Bevares, historien skal med, den er også vigtig.

Os tysklærere har et særligt ansvar for at promovere tysk - klassisk og moderne, kunst og kultur, sport og mad, unges liv og skole, uddannelse, opfindelser og biler, reklamer og fed musik. Tysk musik. Tyskerne har bare det bedste hold - Mendelsohn, Bach, Beethoven, Brahms. De ville vinde alle kampe med komponistholdet - ligesom i fodbold - (måske spille uafgjort mod Østrig. De har jo Mozart og Mahler!). Musikken snurrer som en Mercedes Benz - den er flittig og kan ikke standses. Ligesom Schlageren, der også er typisk tysk men man skal være der selv for at nyde den, eller..?

Tysk fodbold. Bare det bedste. Toptrænede, kølige og charmerende. Et multi-kulti hold, et kollektiv af allerbedste skuffe, die Mannschaft, vinderholdet. En superrepræsentant for sporten og det tyske samfund, der rummer mange nationaliteter på godt og ondt.

"Tyskerne er så alvorlige!" - måske. Men fortiden er ikke længere i centrum. Den er bearbejdet og nok accepteret. Det er positivt. Tysk er übercool.

https://ekstrabladet.dk/opinionen/rittbjerregaard/krigen-sluttede-altsaa-i-1945/7127079

https://tv.dfb.de/video/die-woche-mit-der-mannschaft/21108/