Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Ord og u-ord

Med årets ord bliver der sat fokus på sproget og ikke mindst på det, der optager os.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Klima og politik i Europa

“Klimatosse” blev årets ord i Danmark, kåret af Dansk Sprognævn og DR’s P1 og det ord kan bruges af både de, der kæmper for klimaet og de, der synes at klimadebatten har taget overhånd. Ude i Europa findes også en sådan kåring, og klimaet styrer. I England vandt “climate emergency” og i den tysktalende del af Schweiz vandt ordet  “Klimajugend”, i den fransktalende vandt “vague verte” og i den italiensktalende vandt “onda verde”. For første gang er rætoromansk med fra Schweiz og der vandt ordet “luf” som jeg har ladet mig fortælle betyder ulv og vistnok refererer til de debatter, der foregår i det sprogområde. I Tyskland berettigede juryen fra Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) beslutningen om at lade ordet “Respektrente” vinde, ved at understrege skabelsen af et nyt værdiord i den politiske debat. “Respektrente” henviser til en grundlæggende pension for mennesker, der har arbejdet i 35 år og derved bekæmpe aldersfattigdom samt vise respekt for et langt arbejdsliv. I Østrig vandt ordet “Ibiza”, der er nøgleordet for en politisk skandale, der blev afsløret ved videooptagelser på ferieøen. Årets ord i Frankrig er enten ikke offentliggjort endnu eller jeg kan bare ikke finde det. Jeg har ellers søgt længe, men mon ikke det kunne være; “gilets jaunes” eller “éco-anxiété”? Politik eller klima.

U-ord

I Østrig og Tyskland kårer man også u-ord, Unwort - altså ord, der har fået en stødende, kedelig eller kikset klang i en bestemt sammenhæng og som der skal kigges kritisk på. Når jeg hører ordet u-ord kommer jeg til at tænke på de uldne og underlige ord som;  topstyring, testresultater, tidsdiskussion, reform og fagfaglighed (er det det, vi almindelige mennesker kalder faglighed?) Årets ord i folkeskolen måske?

Med ønsket om en glædelig jul til alle