Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

"Sådan lyder landet"

Når lyden af et land skal koges ind, bliver det måske lidt som en kliché - eller en objektiv sandhed. Forskellige værter tager os med på en lydrejse.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På DR's P2 kan man høre skønne programmer om lyde i forskellige lande i Europa. Jeg tog med til Frankrig og lyden startede i Paris, hvor "vi", sammen med adskillige japanske turister, slentrede fra Place Pigalle til Moulin Rouge. Videre ned af små gader og besøgte gamle pladebutikker, hvor navne som Maurice Chevalier og, iøvrigt filmaktuelle, Django Reinhardt stadig findes. Fransk musik, der har ladet sin kultur forme af det eksotiske og af sine gamle kolonier rundt om i verdenen. Francoise Mitterand sagde i 80'erne; "Vi franskmænd er gallere, lidt romere, lidt italienere, lidt spaniere og lidt arabere". Maître Gims er måske nu, hvad Charles Aznavour var engang. Edith Piaf - indbegrebet af en fransk chanteuse - hendes liv var den amerikanske drøm på fransk. Hendes kraftfulde stemme og smukke artikulation.

Det franske sprog, der gerne ville være verdens førende sprog og som tidligere var selvfølgeligt at vælge i gymnasiet og tit kunne høres på DR i form af franske viser eller chansons. Og det franske sprog, hvor filosofien hører hjemme - "Den Lille Prins" lærte os, at filosofi også er for børn.

Vi får også lyden af busser, metro-tog, hastige trin på Champs-Élysées og trafik omkring Bastillen. Lyden af kindkys, kaffekopper der klirrer på caféen, rødvin, der skænkes i glas og lighteren der tænder en Gauloise. Og så lyden af god, intelligent humor, serveret med et glimt i øjet; "'Allo, Allo", Louis de Funès og Jacques Tati, sidstnævnte med sine avancerede campingture og køkkenscener.

Prøv at tage med på en lyd-rejse. Man kan også komme til Tyskland, hvor lyden måske mest er schlager og Beethoven og store BMW'er?

https://www.dr.dk/radio/p2/sadan-lyder-landet/sadan-lyder-landet-frankrig-1-5