Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Blog

Sprogpris

Det gode sprog hyldes - og ikke kun det danske, der ved uddeling af sprogprisen d. 5. april sætter fokus på sport og sprog, brev/e-mail, hjemmesidetekst og tekst på sociale medier.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens tysk- og franskrådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Erika Wünsche er Folkeskolens tysk- og franskrådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: erikawunsche64@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et radioprogram hørte jeg om sprogprisen. Egentlig vidste jeg godt den fandtes, men har ikke rigtig sat mig ind i prisens forskellige kategorier og temaer. Jeg kender DR's sprogpris bedre og husker det gode, musikalske, bløde, levende og/eller varierede sprog der, "giver en god lytter-seer oplevelse" som det bl.a. hedder i begrundelsen for en fortjent DR sprogpris. Ole Emil Riisager og Anders Bech-Jessen - smukt og selvsikkert, Anders Agger - stilsikkert og uventet.

Er der mon en tysk sprogpris? Det skulle undersøges og mens jeg alligevel befandt mig i den tyske hovedstad, besøgte jeg flere boghandlere, der ikke kendte til andet end litteraturpriser - også udmærket, men jeg ledte efter en sprogpris à la den danske og en sådan lod de ikke til at kende noget til! Jeg måtte ty til andre metoder og spurgte mit fantastiske tyske netværk på Facebook "faglig sparring for tysklærere" om nogen der, kendte til en sådan pris. Efter 5 minutter kom svaret fra en kollega, der ikke bare kendte til priser men også vidste, hvem der havde været vinder. Fantastisk!

Der Kulturpreis Deutsche Sprache med 3 underkategorier; Jacob Grimm Preis, Initiativpreis og Institutionenpreis uddeles årligt, første gang i 2001 i Kassel, hvor Brdr. Grimm begyndte deres arbejde med tysk grammatik og en tysk ordbog. Prisen hylder bl.a. den kreative udvikling af det tyske sprog og hylder samtidig Brdr. Grimms sprogkritik og sprogforskning, der gjorde tysk tilgængeligt for alle samfundslag.

En vinder (2010) af denne pris, Udo Lindenberg, fik prisen for at holde fast i at synge rock/pop på tysk. Hans musik og tekster har haft gennemslagskraft og succes. På tysk. "Keine Panik, alles easy und so".

Se mere her;

http://www.zeit.de/news-102010/23/iptc-bdt-20101022-734-26945536xml

https://kulturpreis-deutsche-sprache.de/

https://sprogprisen.dk/

Andre sprogpriser; Der Deutsche Sprachpreis og Medienpreis für Sprachkultur

Powered by Labrador CMS