Tysk og fransk i skolen

Blog

Deutsch ist eine internationale Sprache!

Aber wissen deine SchülerInnen das? 90-98 mill. har tysk som modersmål, 80 mill. har tysk som fremmedsprog, deraf 55 mill. i EU. Og alligevel er det engelsk, vore elever mest anvender! Men tysk er det 6. største sprog på nettet, og det kan bruges meget mere, hvis man altså bare gør det!! Her er lidt hjælp til at komme i gang!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lidt kommunikationshistorie:

Tysk og fransk i skolen

I masser af år havde engagerede lærere brevkontakter til skoler i Tyskland med deres klasser, og man besøgte da også hinanden. Men postgangen var besværlig, og det var ikke altid sjovt for den tyske klasse at få breve på deres eget sprog, der ofte var fulde af fejl. Og da email omkring 1994 med internettet blev en mulighed, så nogle lærere lyset:

Hvorfor skrive med tyskere, når…..

der er elever verden rundt, som lærer tysk, og som gerne vil bruge det til noget, hvis bare der er nogen, der formidler en kontakt?

Hvordan finder lærere/klasser hinanden?

En gruppe lærere i DK og NL skabte i 1999 et projekt med det formål. De kaldte det ’Das Bild der Anderen’ og det tilhørende materiale, som dengang var en A4-mappe, kaldte de ’Das Kochbuch für E-Mail-Anfänger’.

I dag eksisterer det hele i revideret form i allerbedste velgående hos Goethe-Institut Krakau, som har administreret det siden 2006: www.goethe.de/bild

Alt er gratis! Hvad får man så for ingenting?

- målsætning: en styret klassekorrespondance mellemjævnaldrende begyndere på samme niveau (1.-3. uv-år)Formålet er indlæring + kontakt, kommunikation og kulturformidling.

- et gennemarbejdet materiale til en korrespondance på 9 breve, med basis i almindelige begyndertemaer.NB! Projektet er ikke et uforpligtende ‘penpal’ projekt!

- medlemskab af en mailingliste, hvor man tilbyder og får tilbudt partnerskaber.

- kontakt til og hjælp fra projektets moderator, Aga, en dygtig polsk gymnasielærer, der altid er ‘personligt’ til stede.

- motivation, i og med at der er mennesker bag skærmen,og at kun fantasien sætter grænser for, hvad projektet kan rumme af spændende ting.

- et lærersamarbejde på tværs af grænser, der er menneskeligt, pædagogisk og sprogligt utroligt givende!

- svar på alle tænkelige spørgsmål vedr. samarbejdet.              

- deltagelse i et projekt, hvor deltagerne afkræves en evaluering ved afslutningen af korrespondancen. Det styrker seriøsiteten!

Mange venskaber mellem tysklærere rundt om opstår her, og du får derved en utrolig masse oplevelser i samarbejdet. Der er i øjeblikket klasser fra 29 lande i gang med ’Bild’-projekter Polen, Rusland og Danmark har de fleste!

Hvad gør du, hvis du vil være med?

Du går ind på www.goethe.de/bild

Alt er beskrevet, så du ikke kan tage fejl.

Husk, at intet projekt må starte, før det er grundigt planlagt i fællesskab af de samarbejdende lærere in spe!

God fornøjelse til dig - og til din klasse!