Tysk og fransk i skolen

Blog

Et hav af muligheder med tysk ad Pommern til

Det kunne gå bedre for faget tysk i Folkeskolen, men helt ad Pommern til går det nu heller ikke. Vi har fået en tidligere sprogstart i femte og sjette klasse og faget tysk er blevet obligatorisk, men vil en sølle ekstra lektion forslå mere end blot en dråbe i havet? Eller sagt på en anden måde: Er reformen i virkeligheden en klassisk bjørnetjeneste i forklædning?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Men når en bjørnetjeneste nu efterhånden også kan betyde noget godt, så bør ”ad Pommern til” også skifte fortegn og det gør det, når jeg sammen med min 9. klasse fra Smørum Skole i starten af september drager på en tredagestur til den gamle hansestad Stralsund, der som bekendt netop ligger i Pommern.

Tysk og fransk i skolen

Hvorfor så lige Stralsund? Her ligger to store havmuseer (Ozeaneum og Deutsches Meeresmuseum), der formidler havets mangfoldighed med storslåede udstillinger og kæmpe akvarier. Man kan lære en masse – og glemmer næsten at man bruger det tyske sprog hertil - det går nemt fordi indholdet er interessant. Eleverne lærer både om havbiologi og får samtidig en ekstra ”saltvandsindsprøjtning” til deres tyske sprogforståelse. Det er meningen at elevernes øjne åbnes for det tyske sprog ved hjælp af det faglige indhold. Metoden hedder akronymt CLILiG eller Content and Language Intergrated Learning in German.

At den rette motivation også driver sproglæringen i tysk er en kendt sag og at enhver interesse for et sprog kan dræbes af kedelig dåseundervisning ligeså. Motivation må dog ikke forveksles med passiv underholdning. Eleverne laver derfor et produkt (fx foredrag eller film)  der fremlægges til en konference efter vores hjemkomst. Med andre ord serveres der altså ikke ”slik”, men ”rugbrød” for eleverne og de skal selv tygge. 

Projektet har fået navnet MEER DEUTSCH. Der er tale om pilotprojekt støttet af Goethe Instituttet i København, Deutsches Meeresmuseum og Ozeaneum, Tysklærerforeningen for Grundskolen og Smørum Skole. Det faglige er i dette tilfælde biologi – fordi læreren også er biologilærer – men rent faktisk er der ingen grænser for hvilket fagligt indhold man kan berige tyskundervisningen med og forhåbentligt herved motivere andre elevsegmenter til at lære tysk på højt niveau.