Tysk og fransk i skolen

Blog

Skal man le eller græde?

De netop offentligt opgjorte tal om optag af tysk på de højere læreranstalter i Danmark er på mange måder skræmmende. En uheldig tendens om fravalg af tysk (og fransk) har bidt sig fast. Der er ikke lyse udsigter for faget.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er der klarhed over optaget på tyskstudierne

Tysk og fransk i skolen

Af den koordinerende tilmelding fremgår det, at i alt 86 studerende er optaget på tyskstudierne. De fordeler sig således: Københavns Universitet 34, Syddansk Universitet 23, Aarhus Universitet 29.

Sammenligner man dette tal med optagene sidste år, kan man se, at tilmeldingen i 2019 var 74. Skal smilet lokkes frem, er det på grund af en stigning på 12.

Rent faktisk er der ikke noget at glæde sig over. Generelt er det alt for få, der vælger tysk. Det samme billede gør sig gældende for fransk. Kun godt otte procent af gymnasieeleverne har siden 2012 valgt tysk på højt niveau.

Aalborg universitet nedlagde muligheden for at studere tysk sidste år. Copenhagen Business School, Handelshøjskolen sparede for få år siden tysk væk fra tilbuddene.

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at kun 9 procent af eleverne på det almene gymnasium (STX) på første årgang har valgt en sproglig studieretning. Spørgsmålet er, når man ser på antallet af undervisere i gymnasiet, hvor mere end 25 procent af tysklærerne i dag er 57 år eller derover, om der om få år vil være tilstrækkeligt med undervisere i faget. Man er fra politisk hold på vej til at kvæle sprogfagene. Inden længe er det eksotisk at lære de klassiske fremmedsprog som tysk og fransk.

Der skal for alvor politisk handling til, hvis der i fremtiden skal være tilstrækkeligt med mennesker, der kan sammenbinde de handelsmæssige og kulturelle bånd til Tyskland. Ønsker man at have handelssamkvem med tyskerne, er det nødvendigt at kunne tysk.

Grundlaget dannes i folkeskolen. Måske var det en ide i det øvrige Danmark at følge eksemplet fra de fire sønderjyske kommuner, hvor man i dag har tysk fra 0. klasse.

Jeg vil anbefale dem, der måtte have interesse i at kende mere til tysks situation, at læse:

”Godt nytår - for tysk?!”: https://www.folkeskolen.dk/1322649/godt-nytaar--for-tysk

”Unges manglende tyskkundskaber bekymrer i grænselandet”https://www.tvsyd.dk/syd-og-soenderjylland/unges-manglende-tyskkundskaber-bekymrer-i-graenselandet

”Politiker: Rückgang von Deutsch ist ein ernstes Problem”https://www.nordschleswiger.dk/de/nordschleswig-daenemark-politik-kultur/politiker-rueckgang-von-deutsch-ist-ernstes-problem?fbclid=IwAR0ePrHS8UBEXgAgwNAMCpwqAvXAESIUE4cnMKLYBp4ufJos3ERXg0yISJc