Pædagogik på kanten

Blog

Flow på en multi-kulturell skole i Oslo

Lærer Martin Skogheim er glad for at den norske skole indfører livsmestring som en del af læseplanen fra 1.januar 2020. Han er allerede begynt at bruke flow som metode i sin undervisning på den skole, "Nordpolen", han arbejder på i Oslo

Publiceret Senest opdateret

Pædagogik på Kanten

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Martin Skogheim har siden læreruddannelsen været opptaget af  flow  som pædagogisk begreb. Han anvender det aktivt i undervisningen og i konflikthåndtering på skolen. 

- Jeg tror god pedagogikk henger godt sammen med faktorer som faciliteter flow. Som for eksempel: Gode relasjoner, klare rammer, meningsfylt arbeid og oppgaver som kræver konsentrasjon og udholdenhet, siger han i et intervju. 

Faciliter flow

Skogheim tror at hvis man som lærer blir skuffet over at man ikke kan få eleverne i en flow tilstand blir det et meget langt arbeidsliv. - Man må facilitere og tilrettelægge undervisningen på måder som øger sjanserne for flow og forsøge at lade det ske av seg selv. En balanse mellom utfordring og trygghet i opgaverne, forsøg på at opnå mestring, lade eleven «blive» i oppgaven og holde ud er veje at gå, siger han. 

Projektarbeide

Læreren har spesielt tro på prosjekter som indrager flere fag, arbeidsmetoder og aktiviteter. Men han tror også god undervisning i mer «tradisjonell» klasserumsundervisning kan skabe gode forudæetninger for flow.

Flow er misforstått -  Jeg tror det er misforstået at flow kun opstår i «morsomme» situasjoner. Vi må selvfølgelig forsøge at opnå indre motivasjon, men også oppgaver som er mindre interessante, kan være fydlt med mening for eleven. Klare rammer og mål og en bevissthet om hvordan man kan medtænke flowfremmende faktorer i helt «vanlig» undervisning er vigtige, siger han. Den unge lærer i Oslo har stor tro på at de nye norske tiltag (fra 1.1.20), som sætter livsmestring på skoleskemaet, vil  blive et positivt indslag i skolehverdagen, i høj grad også på skoler, som han arbejder på. 

Her er den nye lærerplanen

Mer om Nina Hanssen her: